Novosti

Europske burze na putu velikih sedmičnih dobitaka


Na europskim burzama cijene dionica porasle i u petak ujutro, treći dan zaredom, pa su na putu velikih sedmičnih dobitaka jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od korona krize.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,7 posto, pa je na putu dobitaka u prvoj sedmici ove godine za otprilike 3 posto.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 posto, na 6.874 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,90 posto, na 14.094 boda, a pariški CAC 0,80 posto, na 5.714 bodova.

DAX indeks dosegnuo je jutros rekordnu razinu jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci o industrijskoj proizvodnji i izvozu Njemačke u novembru prošle godine.

Među najvećim su dobitnicama jutros dionice proizvođača čipova jer se ulagači nadaju boljim poslovnim rezultatima tih kompanija nego što su analitičari procjenjivali.

Podršku tržištima pružaju i jučerašnji rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu na kojemu vlada dobro raspoloženje jer se očekuju nove poticajne gospodarske mjere.

Naime, pobjedom dvaju demokratskih predstavnika na izborima za Senat u Georgiji, Demokratska stranka zadobila je prevagu i u Senatu.

Kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućit će izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Kako se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i normalizaciji gospodarskih aktivnosti, nakon što bude provedeno cijepljenje protiv covida-19, loše vijesti o koronavirusu su u drugom planu.

“Sigurni smo da u drugom dijelu godine slijedi sinkronizirani globalni oporavak. Trenutno je puno zabrinutosti u vezi koronavirusa i buke oko cjepiva, no trebamo gledati nešto dugoročnije”, kaže Carsten Brzeski, analitičar u ING-u.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,5 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio 2,4 posto, na 28.139 bodova, najvišu razinu u 30 godina, premda su japanske vlasti proglasile vanredno stanje u glavnom gradu Tokiju i okolici zbog brzog širenja koronavirusa.