Tema u fokusu

Moderan Apiterapijski centar na planini Kozari


Pčelinjaci Gorana Gagića danas imaju oko 200 košnica smještenih na tri lokacije, a u 2021. planira povećati proizvodnju i prodaju pčelinjih proizvoda.

Goran Gagić, iz sela Kijevci na planini Kozari, u Gradišci, već godinama se profesionalno bavi pčelarstvom, te apiterapijom – liječenjem ljudi pčelinjim proizvodima, a proizvodi i kupinovo vino i sirće divlje jabuke, kao i nekoliko vrsta rakija.

Veća potražnja zbog pandemije

„Na svom porodičnom imanju posjedujem moderan Apiterapijski centar, mini pogon za vrcanje meda i pakovanje proizvoda po standardima za proizvodnju hrane, te mini pogon za preradu voska i rad oko ramova i košnica“, kaže za Poslovne novine dvadesetosmogodišnji Gagić.

Pčelinjaci ovog mladog pčelara danas imaju oko 200 košnica smještenih na tri lokacije. Prve dodire sa pčelarstvom, kaže Gagić, imao je još kao dijete i to na pčelinjaku svojih stričeva, a samostalno pčelari već deset godina. Njegov put, kaže, bio je trnovit i pun uspona i padova i išao je korak po korak.

„Poljoprivreda je jedna od najvažnijih grana naše privrede, s obzirom na to kakve mi uslove, potencijale i kapacitete posjedujemo. Nažalost, stvari u poljoprivredi nisu baš sjajne, ali posljednjih nekoliko godina se primjećuje trend pozitivnih stvari i promjena, naročito u Gradišci i Banjoj Luci, gdje se neke stvari vidno mijenjaju“, smatra Ggaić.

Pandemija je i na ovog mladog poduzetnika uticala jer je smanjila broj posjeta Apiterapijskom centru, koji u jednom periodu nije uopšte radio, ali je ipak rezultirala povećanom potražnjom i prodajom proizvoda i preparata.

„U ovoj godini planiramo održati broj proizvodnih košnica, povećati proizvodnju pčelinjih proizvoda i prodaju istih, kao i rad u Apiterapijskom centru, u skladu sa epidemiološkom situacijom“, kaže Gagić.

U planu zapošljavanje

S obzirom na to da je u pitanju porodični biznis, Gagić je do sada po potrebi upošljavao po nekoliko sezonskih radnika, ali kaže kako ima ambicije da u narednom periodu zaposli jednog ili više stalnih radnika.
Gagić je zadovoljan svojim poslovnim razvojem i kaže da se ne namjerava širiti na neke druge grane, ostaje u pčelarstvu, a za svoj rad, istakao je, dobija i poticaje od entitetskog Ministarstva poljoprivrede.

Piše: Minela PAMUK