Novosti

PwC: Slijedi rekordno brz rast, najavljena i moguća prekretnica


PwC: U 2021. slijedi rekordno brz rast, oporavak neće biti jednak za sve, najavljena i moguća prekretnica
Do kraja godine ili početkom 2022. globalno gospodarstvo trebalo bi se vratiti na razine proizvodnje prije pandemije uz rast od oko 5%.

Global Economic Outlook 2021 predviđa globalni oporavak u narednoj godini uz rekordno brz rast, a nova ulaganja mogla bi označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena, objavio je PwC.

Do kraja godine ili početkom 2022. globalno gospodarstvo trebalo bi se vratiti na razine proizvodnje prije pandemije uz rast od oko 5 posto, najbrže u ovom stoljeću.

Strah od mutacija virusa

Unatoč pozitivnim trendovima, PwC ističe da će oporavak biti neravnomjeran, a mogao bi biti teži nego što se očekivalo u početku s obzirom na nove mutacije koronavirusa.

Brzina oporavka ovisit će se uspješnoj i brzoj primjeni cjepiva, ali i kontinuiranim prilagodljivim fiskalnim, monetarnim i financijskim uvjetima u većim svjetskim gospodarstvima. 500 milijardi dolara dolara mogla bi premašiti izdanja zelenih obveznica.

“Još jedna ključna tema bit će sinkronizacija ulaganja u zelenu infrastrukturu kroz nastojanja za oporavak i rast, stvarajući prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena”, ističe se.

Unatoč predviđenom rastu, narednih tri do šest mjeseci i dalje će biti izazovno, posebno za zemlje sjeverne hemisfere koje prolaze kroz zimske mjesece jer bi mogle biti prisiljene na daljnja lokalizirana ili potpuna zaključavanja na razini cijele ekonomije (poput nedavne odluke za Veliku Britaniju).

Rast nezaposlenosti

„Iako je dobra vijest da će se ukupno globalno gospodarstvo vjerojatno do kraja 2021. ili početkom 2022. godine vratiti na razinu proizvodnje od prije krize, prepoznatljiva značajka ‘Velikog’ oporavka je da će biti neujednačen u različitim zemljama, sektorima i za različite razine dohotka”, kaže viši ekonomist u PwC-u Barret Kupelian.

Ističe da je, primjerice, kinesko gospodarstvo već nadmašilo svoju predkriznu veličinu, no malo vjerojatnim smatra da će se druga razvijena gospodarstva, posebno ona temeljena na uslugama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Španjolske ili ona usmjerena na izvoz kapitalnih dobara, kao što su Njemačka i Japan, oporaviti i do kraja 2021. dostići razinu prije pandemije.

U ekonomijama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španjolske i Njemačke, predviđa se da će rastuće, no niže razine proizvodnje donijeti porast nezaposlenosti, a većina rezova pogodit će niže dohodovne skupine i dodatno produbiti nejednakosti.

U PwC-u također očekuju da će globalno izdavanje zelenih obveznica prvi put premašiti 500 milijardi američkih dolara, kao i da će se apetit investitora nastaviti povećavati u ulaganjima u zaštitu okoliša, društvenu odgovornost i upravljanje.