Novosti

Kriza: Hrvatska među tri zemlje EU s najvećim padom industrije


Hrvatska je u novembru 2020. bila među tri zemlje EU s najvećim padom industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou, dok je u EU i evrozoni rast proizvodnje blago ubrzao, pokazao je današnji izvještaj Evropskog statističkog zavoda.

U Evropskoj uniji je, prema sezonski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja porasla u novembru za 2.3 posto u odnosu na oktobar kada je, prema revidiranim podacima Evrostata, uvećana za dva posto.

U evrozoni je proizvodnja u 11. mjesecu prošle godine porasla 2,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, kada je zabilježila rast od 2,3 posto, prenosi Hina.

Najviše je u oba regiona skočila proizvodnja kapitalnih dobara, za 6,1 procenat u EU, te za sedam posto u evrozoni.

Energetski sektor je zabilježio najveći pad od 2,9 odsto u EU, i od 3,9 posto u evrozoni.

Meću članicama EU, čijim je podacima Evrostat raspolagao, najveći rast proizvodnje u novembru imala je Irska, čak 52,8 procenata, što je preliminaran podatak i možda povezan sa sezonskim prilagođavanjem, napominju statističari.

Slijede Grčka i Danska s rastom industrije na mjesečnom nivou od 6,3, odnosno 5,3 posto, respektivno.

S druge strane, najviše je pala proizvodnja u Portugaliji, za 5,1 odsto u odnosu na oktobar, zatim u Belgiji za 3,5 , i u Hrvatskoj, za 2,6 procenata.

Hina napominje da je to najveći mjesečni pad hrvatske industrije od aprila 2020, kada je proizvodnja potonula za 7,8 procenata jer su tada na snagu stupile stroge mjere zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

Na međugodišnjem nivou, industrijska proizvodnja u EU je u novembru 2020. bila manja za 0,4 posto, u evrozoni manja za 0,6 procenta, a u Hrvatskoj za 1,7 odsto, dodaje se u informaciji Tanjug.