Novosti

Prijem volontera iz boračke populacije


Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata saopćilo je da je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu deset volontera iz boračke populacije potpisalo ugovore o stručnom osposobljavanju u ovom ministarstvu u trajanju od 12 mjeseci.

Pomoćnik ministra Mirza Terzo je, uime Ministarstva, pozdravio volontere i čestitao im na postignutom uspjehu, te izvanrednim rezultatima prilikom testiranja. Posebno je naglasio da su svi izabrani volonteri pripadnici boračke populacije.

Uvijek trebate imati na umu da je u ovom ministarstvu potreban poseban senzibilitet prema jednoj od najranjivijih kategorija našeg društva, bez obzira na poslove koje obavljamo – rekao je Terzo volonterima poželivši im sreću u radu i dobrodošlicu u kolektiv. Istakao je da mu je posebno drago što se u vrijeme pandemije dešavaju ovako pozitivne priče, kao i da mu je posebno važno da je u budžetu Ministarstva zadržana stavka koja se tiče finansiranja stručnog osposobljavanja mladih ljudi.

Volonter Dženita Hodžić, koja je bachelor općeg prava i kćerka demobiliziranog branioca, iskazala je zahvalnost Ministarstvu za ukazanu priliku da bude dio kolektiva, te kazala da je ovo velika prilika za mlade ljude, članove boračke populacije, u vrijeme kada je zbog pandemije COVID-19 teško pronaći bilo kakav posao.

Bachelor općeg prava i sin poginulog borca Armije RBiH Aldin Kurtović je rekao  da izuzetno cijeni priliku koja mu je pružena ovim stručnim osposobljavanjem, te da će se truditi da, kao i svi koji su dobili ovu priliku, u narednih 12 mjeseci  opravda ukazano povjerenje.

Na javni poziv za prijem osoba za stručno osposobljavanje koji je raspisalo Federalno ministarstvo stiglo je 68 prijava. Nakon što je obavljeno testiranje  kandidata i usmeni intervjui, deset s najboljim rezultatima i bodovima dobilo je priliku da se u planiranom periodu stručno osposobe u oblastima za koje su obrazovani, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.