Novosti

Želite zadržati najbolje zaposlenike?


Ovih 12 stvari pomoći će vam u zadržavanju dobrih zaposlenika i samo jedna od njih ima veze s novcem.

Naravno, pretpostavka je da su zaposlenici već adekvatno plaćeni za posao koji obavljanju, ali jednom kada ste to postigli, zadržavanje najboljih članova tima moguće je postići na ove načine:

1) Njegovanje odnosa

Nadređeni se ponekad, radi prirode posla, izoliraju od zaposlenika pa gube uvid u vrijedne informacije o njihovoj svakodnevici.

Povedite članove tima na ručak ili organizirajte neformalno druženje u kojem možete doznati čime se trenutno bave (privatno i poslovno). Pokušajte se povezati na autentičan način (podijelite s njima informacije o svojoj svakodnevici).

2) Radno okruženje

Potaknite u kompaniji fokus na rast i uzajamno poštovanje, držite se podalje od drame i učinite sve što možete kako biste prevenirali situacije koje dovode do napetosti ili kaosa.

To na duge staze jamči zadovoljstvo zaposlenika. Na poslu provodimo osam ili više sati dnevno, stoga je važno da se na radnom mjestu osjećamo ugodno.

3) Fleksibilan raspored

Fleksibilnost vam vrlo vjerojatno neće predstavljati trošak, a može donijeti puno pozitivnih rezultata.

Neovisno o tome omogućavate li klizno radno vrijeme ili da zaposlenici sami određuju tempo svog rada (dokle god poštuju zadane rokove), velika je vjerojatnost da ćete uvećati njihovu angažiranost i produktivnost.

4) Rad izvan tvrtke

U potpunosti ili djelomično, izbor je na vama. Možete uštedjeti troškove unutar tvrtke, a dobro je postaviti jasne rokove kako biste bili sigurni da ova pogodnost neće utjecati na učinkovitost rada.

Ukoliko priroda posla ne dozvoljava ovakvu mogućnost, razmislite možete li na neki drugi način olakšati zaposlenicima (primjerice, rad od kuće u slučaju njegovanja bolesnog člana obitelji, pomoć zaposlenicima s malom djecom).

5) Vrijeme za odmor

Dozvolite zaposlenicima da zasluže više slobodnih dana temeljem rezultata koje ostvaruju. Bilo da ih želite nagraditi produženim vikendom nakon završetka rada na velikom projektu ili dodatnim slobodnim danom za svaku treću godinu rada u kompaniji, vrijeme za odmor je zgodna nagrada koja će čak i manjim tvrtkama pomoći u zadržavanju najboljih zaposlenika, prenosi moj-posao.net.

Pritom jasno definirajte zaduženja i odgovornosti, ali i alternativne načine komunikacije, posebno ukoliko želite nagraditi zaposlenike čiji izostanak s radnog mjesta može utjecati na rad ostalih članova tima.

6) Neplaćeni dopust

Ukoliko zaposlenicima ne možete priuštiti plaćene slobodne dane, razmislite o neplaćenom dopustu. Možda neki od vaših zaposlenika planira daleko putovanje ili želi provesti vrijeme s bliskim ljudima. Puno je načina kako ovo možete uobličiti, a za neke zaposlenike to će biti odlična nagrada.

7) Veća autonomija i odgovornost

Ovo je ogroman vjetar u leđa za vaš tim. Dozvolite im da zasluže vaše povjerenje tako što ćete im dati slobodnu da samostalno upravljaju određenim procesima i izvršavaju zadatke na svoj način.

Seniorima omogućite da preuzmu više odgovornosti. To pokazuje da imate povjerenja u njih, a za najbolje zaposlenike ovo je odlična motivacija.

8) Dijelite informacije

Informirate li redovito zaposlenike o poslovnim planovima, strategiji i ciljevima, pokazujete im da uživaju vaše povjerenje i da ih cijenite.

9) Tražite i cijenite doprinos

Oni koji žele vrlo brzo ostati bez odličnog zaposlenika samo trebaju prestat tražiti tu osobu za mišljenje. S druge strane, kada vas zanima kako zaposlenici razmišljaju i tražite da vam predlože svoja rješenja, pokazujete im da su vrijedni članovi vašeg tima.

10) Zanimljiv posao

Je li posao koji vaši zaposlenici svakodnevno obavljaju zanimljiv i izazovan? Zanimljive projekte dodijelite najboljima.

11) Osjećaj rasta

Zajednički profesionalan rast pomoći će zaposlenicima da se osjećaju dijelom tima i tvrtke.

Kvartalno popričajte sa zaposlenicima i pomozite im u definiranju prioriteta, ohrabrite ih da preuzmu veće odgovornosti te potaknite svoje menadžere da dodatno motiviraju timove kojima upravljaju.

12) Plata

Ovo je stavljeno na posljednje mjesto jer se u većini slučajeva doista ne radi o novcu, dokle god su zaposlenici plaćeni sukladno tržišnim trendovima.

Iako se zadovoljstvo ne može kupiti novcem, dobro je držati korak s trendovima u industriji. Ukoliko su plaće u vašoj tvrtki osjetno manje od plaća koje zaposlenici mogu dobiti kod vaših konkurenata, veća je vjerojatnost da će otići.