Tema u fokusu

Majnex i u 2021. nastavlja sa investicijama


Preduzeće Majnex d. o. o. Pale osnovano je 1989. godine. Osnovna djelatnost u početku je bila trgovina gorivom i mazivom na veliko i malo u unutrašnjem i vanjskotrgovinskom prometu. Djelatnost je obavljana u Palama i dislociranim organizacionim jedinicama u Foči i Podgrabu. Od 2016. godine ova djelatnost je prešla u vlasništvo firme Nešković.

Od 2003. godine preduzeće Majnex d. o. o. Pale proširuje svoju djelatnost građevinskom operativom uspješnom privatizacijom jednog dijela preduzeća Maglić Foča, preuzimajući sve njihove finansijske obaveze, zadržavajući radnu snagu, a ujedno i zapošljavajući novu.

Preduzeće sada u svom vlasništvu posjeduje separaciju riječnih frakcija i betona u Pauncima, opština Foča, betonaru u Palama i kamenolom u Derventi, na putu između Pala i Sarajeva, sa pratećom mehanizacijom. Tehnički standardi izvođenje građevinskih radova, proizvodnje građevinskih agregata i betonske galanterije kao i kvalitet proizvoda njeguju se od postanka ove kompanije.

„U sklopu preduzeća Majnex d. o. o. posluje i Ski centar Ravna planina koji se nalazi u naselju Gornje Pale, na 20 kilometara od Sarajeva i na dva kilometra od centra Pala. Od sezone 2014/15. ovo skijalište otvoreno je za sve posjetioce i ljubitelje zimskih radosti. Ravna planina je od ranije poznata kao izletište u blizini Sarajeva i kao jedan od češćih izbora Sarajlija kad su u pitanju vikend ili jednodnevni izleti. Zbog neposredne blizine olimpijske planine Jahorine, Ravna planina kao izletište, otvaranjem ski centra još više dobija na atraktivnosti i svojim ljepotama privlači mnogobrojne turiste“, kazao je za Poslovne novine Veljko Golijanin, direktor ovog preduzeća.

Ski centar Ravna planina u svojoj ponudi ima 12,5 km skijaških staza uređenih po najvišim standardima, a glavna staza dužine 1.400 m je prošla homologaciju i zadovoljava sve svjetske standarde za održavanje FIS trka. Inače, ovo skijalište je povezano stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, dužinom od 12 km sa mogućnošću rekreativnog alpskog skijanja. U svojoj ponudi Ski centar Ravna planina ima i ski lift kapaciteta 800 skijaša na sat, ski vrtić i bebi lift, kao i gondolu – kabinsku žičaru.

Preduzeće Majnex d. o. o. Pale trenutno zapošljava 70 radnika, kao i određen broj sezonskih radnika po potrebi.

„Radimo na izgradnji dugoročnih i pouzdanih odnosa sa kupcima, pružajući visokokvalitetne proizvode i usluge, čime doprinosimo boljem kvalitetu rada i života. Znamo da možemo biti uspješni samo ako su naši kupci uspješni. Zadovoljstvo naših kupaca je najveći uspjeh kompanije, a on se postiže primjenom svjetskih i lokalnih iskustava u pružanju usluga i proizvodnji. Zaposleni, njihove vještine i znanje, su jedno od najznačajnijih bogatstava firme. Od samog početka podržavamo obrazovanje svog osoblja i pružamo svojim radnicima brojne mogućnosti za profesionalni i lični razvoj. Naše preduzeće doprinosi poboljšanju životnog standarda pružanjem mogućnosti zapošljavanja velikom broju ljudi iz okruženja“, kazao je Golijanin.

Misija ovog preduzeća je, kaže Golijanin, davanje prednosti ekologiji i društvenoj odgovornosti, kontinuirano povećanje zarade kroz racionalizaciju troškova i dugoročni, profitu orijentisani, rast, održavanje dugoročnih odnosa sa kupcima zasnovanim na pouzdanju i integritetu, zaštita klime i očuvanje prirodnih resursa, a akcenat je na otvorenoj komunikaciji, uvođenju i implementaciji međunarodnih standarda kvaliteta i odgovorne proizvodnje, kao i bezbjednosti i zaštite na radu.

„Zadovoljni smo do sada postignutim rezultatima i pozicijom na kojoj se firma trenutno nalazi, ali uvijek pred sebe postavljamo više ciljeve i projekte. Mi poslujemo pod istim imenom više od 30 godina u različitim privrednim uslovima, sa nizom velikih projekata iza nas. Osnov uspješnog dosadašnjeg poslovanja je kombinacija niza faktora, kao što su: rad u skladu sa zakonskim regulativama, dobra organizacija radnog vremena, zadataka zaposlenih, odabir kvalitetnih poslovnih saradnika i partnera, konstantno praćenje uspješnosti poslovanja firme kroz sedmične, mjesečne i godišnje poslovne izvještaje, ulaganja u marketing i slično“, istakao je Golijanin.

Uprkos pandemiji i globalnom padu privrednih aktivnosti, započeli su projekt izgradnje hotelsko-apartmanskog kompleksa na polaznoj stanici gondole „Jahorina express” ukupne vrijednosti 50 miliona KM. Kompleks će se prostirati na ukupnoj površini od 25.000 m² i sastojati se od 3 hotela visoke kategorije, od kojih je jedan u sklopu postojećeg turističko-ugostiteljskog objekta „Gondola” u vlasništvu firme Majnex, druga dva kao investicija individualnih investitora i 16 objekata sa apartmanima ukupne korisne površine 15.000 m² koji su namijenjeni prodaji. Radi se o modernim, luksuznim smještajnim jedinicama u kojim će biti primijenjena nova rješenja i tehnologije pametnih kuća.

„Opštim padom privrednih aktivnosti uslijed pandemije došlo je do smanjenja javnih investicija i ulaganja države u infrastrukturu pa su, samim tim, izostali ili su odloženi brojni projekti u sektoru građevinarstva te potražnje za građevinskim materijalom i uslugama koje čine značajan dio naših prihoda. Određeni problem su se pojavili i sa nedostatkom materijala, kašnjenjem robe iz uvoza, ali i sam obim proizvodnje je smanjen ili privremeno obustavljen. Tržište nekretnina odražava stanje privrede pa je u doba pandemije došlo do smanjenje potražnje za nekretninama s obzirom na to da se u sektoru građevinarstva bavimo i stanogradnjom. Ono čime smo veoma zadovoljni jeste rad Ski centra Ravna planina, za koji je veliki interes domaćih turista“, poručio je Golijanin.

Iako je u vremenu pandemije dosta toga stalo i mnogi poslovi su obustavljeni, ovo preduzeće nije otpustilo niti jednog radnika i to zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima od prije, ali i mjerama vlade za ublažavanje posljedica pandemije.

Majnex je do sada radio na brojnim građevinskim projektima na koje su ponosni, a neki od najvažnijih su: izgradnja pješačke staze „Promenada”, izgradnja gradske fontane u Palama, izgradnja 2 stambeno-poslovna objekta u Palama, izgradnja 3 šestosjeda Skočine, Poljice i Ogorjelica na Jahorini, izgradnja fiskulturne sale u Palama i izgradnja upravne zgrade Elektrodistribucije AD U Palama.

„Najponosniji smo na projekat izgradnje kabinske žičare-gondole Pale Jahorina u dužini od 6,6 km u kojem smo završili prvu fazu projekta – dobro poznatu gondolu na Ravnoj planini“, potcrtao je Golijanin.

Ovu godinu počeli su dobro posjećenom zimskom sezonom, a nadaju se da će tako i ostati. U planu imaju završetak prva četiri apartmanska objekta na polaznoj stanici gondole, početak izgradnje hotela uz postojeći objekat „Gondola“ te uvođenje novih turističkih sadržaja kako bi obogatili ljetnu sezonu. Tu je i nastavak projekta izgradnje gondole od Pala do Jahorine za koje su pregovori u toku, a za koje posjeduju kompletnu građevinsku dokumentaciju

„Postoje ugovoreni građevinski poslovi za narednu sezonu, očekujemo i nove tendere i učešće na istim, a u ski centru svakako radimo na unapređenju i poboljšanju poslovanja i kvalitetu usluge. Sigurni smo da će se u skladu sa nastavkom investicija otvoriti prostor i za dodatna zapošljavanja“, poručio je Golijanin,

(Piše: Minela Pamuk)