Novosti

Proizvedene baterije za električna auta koje se mogu napuniti za pet minuta


Baterije za električna vozila koje se mogu napuniti za samo pet minuta po prvi su put proizvedene u tvornici, što je značajan korak prema razvoju električnih automobila koje je moguće napuniti brzo poput konvencionalnih vozila.

Ove litij-ionske baterije razvila je izraelska tvrtka StoreDot, a proizvela ih je tvrtka Eve Energy u Kini na standardnim proizvodnim linijama, piše Guardian.

Baterije je moguće potpuno napuniti za pet minuta, ali to iziskuje puno snažnije punjače od onih koji se danas upotrebljavaju, prenosi HRT.

Litij-ionska baterija koja se može napuniti za pet minuta bila je smatrana nemogućom. Ali mi ne predstavljamo laboratorijski prototip, već uzorke s linija masovne proizvodnje. Ovo pokazuje da je to izvodljivo i komercijalno spremno”, rekao je CEO StoreDota Doron Myersdorf.

Za razliku od postojećih litij-ionskih baterija, koje koriste grafit za jednu elektrodu, StoreDotove koriste poluvodljive nanočestice kroz koje ioni prolaze brže i lakše. One su bazirane na germaniju, no StoreDot planira koristiti silikon, koji je puno jeftiniji.