Tema u fokusu

B2B “Četvrtkom u podne”: Strateško komuniciranje vrijednosti bh. privrede i uspješnih kompanija


Na Olimpijskoj planini Bjelašnici, u ugodnom ambijentu Hotela „Han“, a u skladu sa epidemiološkim mjerama, jučer je održan, još jedan u nizu, a prvi ovogodišnji B2B susret “Četvrtkom u podne sa bonitetno pouzdanim” koji u sklopu projekta “Pouzdanost” organizuju LRC i Poslovne novine, članice Grupacije LRC, uz pokroviteljstvo Ziraat Bank BH d.d. Sarajevo.

Konkretne razgovore o saradnji vodili su direktori i vlasnici 23 bosanskohercegovačke kompanije.
Osnivač LRC-a i direktor Uprave LRC Grupacije Adnan Hrenovica zahvalio se prisutnima na dolasku, rekavši, između ostalog:

“Zbog korone stvorila se potreba firmi da se orijentišu na domaće tržište, te da se oslanjamo jedni na druge. Mnogi poslovi su usporeni ali ipak one jače firme, uz dobre menadžere su i to uspjele prevazići. Od svog tima sam tražio da se do početka jula pripreme za „Mali Šengen“. Evidentno je da će on postojati, da će naše firme raditi i da se neće ograničavati samo na BiH. LRC mora učiniti da našim privrednicima stavi na raspolaganje informacije koje imamo iz regiona. Trenutno jedini raspolažemo sa bonitetnim podacima kompanija iz Albanije. U isto vrijeme želimo približiti naše firme investitorima u drugim zemljama, sa kojima po istom principu razmjenjujemo ove poslovne podatke.“

Adnan Hrenovica
Adnan Hrenovica

Jadranka Kuljanin, direktorica LRC-a, najveće i najstarije bonitetne agencije u BiH, naglasila je da su već 21 godinu podrška u poslovanju pravnim licima u BiH, a u protekloj godini proširili su svoje poslovanje pod krovom LRC Grupacije i u regiju.

“Vrijeme početka pandemije smo iskoristili da izađemo sa novom platformom koja je jedinstvena po svojoj funkcionalnosti i složenim analitičkim izvještajima. Na platformi se nalaze podaci o završnim finansijskim izvještajima proteklih 10 godina. Preko naše agencije LRC Inkasso raspolažemo i podacima o nekreditnim dugovanjima. Pored podataka koje preuzimamo od zvaničnih državnih institucija, mi svakako pratimo i prikupljamo podatke ostalih javno dostupnih portala koji mogu biti korisni pravnim licima. Sama činjenica o broju pravnih lica koja svakodnevno koriste LRC platformu i oslanjaju se na naše podatke, dovoljno govori o značaju i vjerodostojnosti naše platforme koja je prilagođena svim segmentima poslovanja u BiH.”

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH naglasio je da podržavaju ovakve projekte: „Zato što su Poslovne novine i LRC razvili određene alate koji sigurno mogu biti dobra podrška kompanijama i korištenje tih alata može zasigurno otvoriti prozor u svijet kroz različite analize.“

Nažalost podrška različitih nivoa vlasti niti je bila dovoljno brza, niti dovoljno kvalitetna i zato sada imamo situaciju da su mnoge kompanije ugašene. Povećan zimski turizam ne može ni izbliza kompenzirati gubitak od 85% na godišnjem nivou koliko je turizam u BiH izgubio. Ono što je dobro jeste da imamo kompanije koje su zbog svoje specifičnosti i svoje djelatnosti i potražnje na tržištu uspjele osigurati poslovanje, izmirivati plaće i na neki način održati fiskalni sistem u BiH ovakvim kakav jeste. Važno je reći da 70% od ukupnog izvoza bh. ide u EU. To je naš strateški, nezamjenjiv partner i dugoročno ne možemo bilo gdje to tržište kompenzirati. To su naše perspektive, a kako će biti u narednim godinama to će sve zavisiti od našeg najvažnijeg vanjskotrgovinskog partnera”, kazao je Egrlić.

Ahmet Egrlić

Ispred Poslovnih novina obratio se izvršni direktor Enis Hadžimujić koji je naglasio: „Mi smo medij koji strateški komunicira vrijednosti bh. privrede i uspješnih kompanija. Želimo da nas prepoznate kao poslovnog partnera i da naše resurse iskoristite u dodatnu promociju vaših vrijednosti.“

Enis Hadžimujić

Predstavljen je i Centar za strateško lobiranje Poslovnih novina koji intenzivno radi na spajanju uspješnih poduzetnika i biznisa.

Prisutni su bili zainteresirani i za saradnju sa agencijom LRC Inkasso koja već 18 godina posreduje u naplati potraživanja kako za pravna lica u BiH tako i za strane firme koje imaju potraživanje od domaćih pravnih lica.
“LRC inkasso kao agencija koja se bavi naplatom potraživanja u 2020. godini preuzela je na rad oko sedam miliona KM potraživanja. Uspješnost naplate kreće se i do 65% što govori u prilog činjenici da posjedujemo know how zbog kojeg ostvarujemo navedene rezultate”, kazala je rukovoditeljica agencije Mirela Parić.

Mirela Parić

Član Uprave Ziraat Bank BH d.d. Sarajevo Ugur Ozyigit poželio je dobrodošlicu, te naglasio podršku realnom sektoru smatrajući to osnovnim temeljom razvoja ekonomije svake zemlje.

„Mi smo kao banka ostvarili povećanje našeg kreditnog portfolija. Prema pokazateljima za devet mjeseci prošle godine, daleko smo ispred svih drugih u bankarskom sektoru. Ponosni smo na to uprkos svemu što se desilo u ovoj godini i što smo usprkos svemu svo vrijeme davali podršku privredi. Jedan od razloga zašto smo ovdje jeste taj što želimo da pružimo podršku i u budućnosti svim firmama koje su pouzdane, stabilne, koje su dovoljno jake i koje će ponovo uticati na razvoj ekonomije ove zemlje“, poručio je Ugur.

Ugur Ozyigit

Generalni direktor i suvlasnik kompanije Express Courier – UPS Mirza Bavčić, licencirani zastupnik za UPS i UPS SCS u BiH specijalni logistički partner projekta „Pouzdanost 2020“ naglasio je da je definitivno konkurentska prednost biti pouzdan te dodao: “Naš fokus u 2021. godini će biti na razvoju digitalne transformacije kako bi unaprijedili B2B i B2S segment, kao i značajne investicije koje će biti uložene u logistički medicinski „Health Care“, te ćemo se fokusirati na mala i srednja preduzeća.“

Mirza Bavčić

Kredibilitet skupu dala je kompanija GS – Tvornica mašina Travnik, čiji je godišnji udio izvoza 98% i slovi za jednu od najboljih firmi u državi. Prisutnim se obratila direktorica Snježana Kopruner rekavši:

„Došli smo da bismo našli poslovne partnere, jer planiramo da se u narednom periodu fokusiramo i na tržište BiH kojem ćemo ove godine ponuditi novi proizvod – transportno elektro-vozilo, koje je pogodno za transport u gradovima. Zahvalila bih se na suradnji Ziraat banci koja nam godinama pruža podršku, još od velike krize 2009. godine. Bez njihove podrške sigurno ne bismo uspjeli ući u investicione procese i doći na visoko mjesto sa razvojem industrije. Već surađujemo i sa kompanijom Aida Commerce iz Sarajeva čiji je predstavnik na ovom susretu i zadovoljni smo da u BiH postoje partneri koji nas prate u zbrinjavanju posebno opasnog otpada što je važno u zašiti čovjekove okoline.“

Snježana Kopruner

Ispred kompanije Aida Commerce d.o.o. Sarajevo obratio se Sead Alić, pomoćnik direktora pohvalivši se najmodernijom tehnologijom kojom tretiraju reciklažu sekundarne sirovine po ugledu na zemlje EU. „Jedina smo kompanija na teritoriji Kantona Sarajevo koja na adekvatan zakonski propisan način zbrinjava medicinski otpad. Pravimo najmoderniji reciklažni centar na teritoriji opštine Vogošća, koji će biti reprezentativan po ugledu na Beč i Minhen“, naglasio je Alić i pozvao je sve pravne i fizičke osobe na saradnju sugerirajući podizanje ekološke svijesti koja je, nažalost, u našoj zemlji na niskom nivou.

Sead Alić

Nove kontakte ostvario je predstavnik M&I Systems iz Banja Luke, koja je članica M&I Systems Grupe, koja u svom sastavu ima 6 kompanija u 4 države sa preko 250 zaposlenih. Darko Spasojević, izvršni direktor ove firme naveo je da slave 30 godina od nastanka. „Pomažemo da digitalizujete svoje poslovanje, transformišete ga i ubirete sve benefite“, rekao je, između ostalog, Spasojević.

Darko Spasojević

Ispred Privredne komore Federacije BiH obratio se dopredsjednik Mirsad Jašarspahić, istakao je rad brojnih udruženja po sektorima koja rade pri ovoj instituciji. Govoreći o njenom značaju naglasio je da su među prvima formirali Krizni štab privrednika kada je nastala pandemija. Pozvao je privrednike iz Federacije BiH na saradnju preko postojećih udruženja, te naglasio da je po potrebi moguće formirati i nova udruženja po sektorima.

Mirsad Jašarspahić

Triglav osiguranje apsolutni je lider na tržištu Adrija regije sa tradicijom preko 120 godina, a direktor prodaje Triglav osiguranja d.d. Sarajevo Emir Krivošija spomenuo je između ostalog: „U BiH smo prisutni kao kompozitno društvo. Pružamo sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a naša uža specijalnost je ponuda za korporativne klijente.“

Emir Krivošija

Menadžerica hotela Han Edina Kočo je izrazila veliko zadovoljstvo što su imali priliku da ugoste kompanije sa kojima je poželjno poslovati. Prisutnima je prezentirala kapacitete Hotela, koji osim što pruža savršen porodični odmor mjesto je brojnih poslovnih dešavanja jer ima u svom sastavu i konferencijsku salu kapaciteta 60 mjesta. A u ponudi je organizacija poslovnih sastanaka u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Na ovom skupu predstavile su se i ostvarile nove kontakte i kompanije: Voice Planet iz Banja Luke, te sarajevske Halcom; Payten; Neimari; Pentagram; Metromedia i druge.

Može se kazati da je ovo bio skup prožet optimizmom, proaktivnim djelovanjem i pozivom na solidarnost među privrednicima i poduzetnicama u ovim izazovnim vremenima, s ciljem da pomognu jedni drugima kako bi čim prije ugledali učinkovite rezultate zajedničkog rada.

Ostatak slika s B2B susreta “Četvrtkom u podne sa bonitno pouzdanima” pogledajte u našoj galeriji u nastavku: