Novosti

Značaj uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112


Ovim putem Privredna/Gospodarska komora FBiH i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH želi javno skrenuti pažnju uz sva dodatna obrazloženja na značaj uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112.

Naime, uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 je pitanje direktne, životne sigurnosti svih građana BiH, a ne političko pitanje. Podsjećamo da je uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 od naročite važnosti u situacijama automobilske nesreće i da direktan poziv daje mogućnost spašavanja ljudskog života, što bi trebao biti jedinstveni i ključni prioritet svih nadležnih institucija.

Kao dodatno obrazloženje gore navedenom, podsjećamo da nova vozila u Bosnu i Hercegovinu se uvoze u skladu sa EU homologacijom, gdje posljedično takva vozila moraju ispunjavati sve normative koji su propisani u EU, posebno one koji se tiču sigurnosnog aspekta. Tako su svi proizvođači novih vozila koji ista plasiraju na području EU i ostatku zemalja koje teže članstvu istoj, od 1. aprila 2018. godine, obavezni u svim novim vozilima serijski isporučivati i sistem koji omogućava poziv na broj 112 (manuelni i/ili automatski od strane samog vozila).

Nova vozila dolaze sa integrisanim komunikacijskim jedinicama i SIM karticama putem kojih vozači mogu besplatno pozvati broj za hitne slučajeve u slučaju udesa ili to čak čini samo vozilo ukoliko putnici u njemu iz bilo kojeg razloga (npr. teške povrede) nisu u stanju to učiniti.

Jasno je već, ovdje se radi o jednom izuzetno vrijednom sistemu koji pomaže u spašavanju ljudskih života i brzoj reakciji hitnih službi spašavanja. U hitnim slučajevima je kritično upravo prvih 30 do 60 minuta reakcije, što je dokazala i struka i adekvatna istraživanja na tom polju, a nekada su i sekunde od presudnog značaja.

Kako je predmetna direktiva stupila na snagu 2018. godine, takvih vozila sa integrisanim pozivom za hitne slučajeve je sve više čak i na cestama u BiH, a ista će se početi pojavljivati i u segmentu rabljenih vozila kroz masovni uvoz iz EU. Međutim, s obzirom da sistem ne funkcioniše u BiH, to znači da, sve dok se vozači nalaze na području Bosne i Hercegovine, njihova sigurnost nije zagarantovana na isti način kako je to učinjeno u svim ostalim zemljama Evrope.

Uspostavljanje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 je definisano Direktivom Evropske unije (Odluka Vijeća od 29.07.1991. godine o uvođenju jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve, br. 91/396/EEC) i ojačano kroz naknadno usvojene zakone, tačnije Direktivu br. 98/10/EC Evropskog parlamenta i Vijeća od 26.02.1998. godine o primjeni odredbi otvorenog pristupa mreži (ONP) za glasovne telefonije i o univerzalnim telekomunikacijskim uslugama u konkurentnom okruženju.

U Bosni i Hercegovini su delegati Doma naroda PS BiH, na sjednici održanoj još 2008. godine usvojli Okvirni zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, nakon čega je formiran i Operativno komunikacijski centar 112 u BiH.

Iako se tada činilo da će se implementacija broja 112 dovesti do kraja na način kako je to propisano brojnim EU direktivama, u međuvremenu su ga implementirale sve zemlje regiona, dok je finalizacija ovog projekta u Bosni i Hercegovini na koncu dovedena pod veliki znak pitanja, upravo iz političkih razloga, čime je sigurnost građana BiH, ali i svih turista u BiH ugrožena.

Stoga još jednom javno želimo ukazati i alarmirati sve nadležene institucije na nužnost otklanjanja svih barijera, a naročito onih političkih u usvajanju odluke o jedinstvenom evropskom broju za hitne situacije 112 i podvući da je usvajanje ove odluke isključivo direktno pitanje životne sigurnosti i spašavanja ljudskih života, naročito u slučaju automobilske nesreće.