Novosti

Koliko zarađuje najplaćeniji američki bankar?


Izvršni direktor “Morgan Stenlija” Džejms Gorman postao je najplaćeniji američki bankar, jer je njegova plata prošle godine porasla za šest miliona dolara, odnosno 22 odsto.

Šef jedne od najvećih finansijskih institucija na svijetu će za obavljen posao u 2020. godini dobiti čak 33 miliona dolara, u poređenju sa 27 miliona dolara godinu ranije, kada je njegova zarada pala za sedam odsto.

Struktura Gormanovih primanja izgleda ovako: osnovna plata 1,5 miliona dolara, novčani bonus od 7,8 miliona dolara i nagrade u deonicama od gotovo 24 miliona dolara.

Direktori Morgan Stenlija zasnovali su odluku na rekordnim finansijskim rezultatima kompanije u 2020. godini i Gormanovom napretku u primeni dugoročne strategije banke, prenosi Bizlife.rs.

Prošla godina za je za Morgan Stenli bila rekordna po ostvarenom finansijskom rezultatu, s neto dobiti od 11 milijardi dolara (rast 22 odsto) i s povratom na dionicu od 15,2 odsto.

Godišnji prihod bio je 48,2 milijarde dolara i rastao je 16 odsto, što im je donijelo skok na berzi i talas spajanja i izlistavanja nastao nakon prvobitnog šoka tržišta zbog pandemije korona virusa. Tako im je posljednji kvartal bio senzacionalan, s 51-postotnim rastom dobiti.