Novosti

Xiaomi tuži Pentagon zbog stavljanja na crnu listu i povezivanja s vojskom


Jedan od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona, kineski Xiaomi, podnio je tužbu na američkom sudu, pozivajući američku vladu da izbriše Xiaomi s crne liste firmi koje su navodno povezane s kineskom vojskom.

Xiaomi je u petak zatražio da se uloni s navedenog popisa, obrazloživši u tužbi okružnom sudu u Washingtonu da je odluka stavljanja na crnu listu “nezakonita i neustavna”, prenosi Reuters.

Tvrde da nema nikakve veze s Narodnooslobodilačkom vojskom, ukazujući na značajan broj američkih građana koji imaju velike udjele u kompaniji, a američke finansijske kompanije čine tri od njenih 10 najvećih investitora.

Trumpova administracila uvela ograničenja za Xiaomi i druge kineske kompanije

Xiaomi je prošlog mjeseca dodan na crnu listu, s još osam firmi, u vrijeme odlaska administracije Donalda Trumpa, koja je zahtijevala od svih američkih investitora da svoj novac izvuku iz kompanija do roka 11. novembra 2021. godine.

U trenutku stavljanja na nepopularnu listu Xiaomi je nadmašio Apple i postao treći svjetski proizvođač pametnih telefona, prema tržišnoj obavještajnoj firmi IDC.