Novosti

Kako Bill Gates odgovara na ključna pitanja u razgovoru za posao?


Bill Gates, osnivač Microsofta, jedan je od najbogatijih i najuspješnijih ljudi na svijetu, poznat po tome što voli mnogo da radi i zahtijeva visoke nivoe od svojih zaposlenih.

Ovaj put, on se ne nalazi na mjestu propitivača, već odgovara na 3 ključna pitanja koja svaki regruter postavi kandidatu, na prosječnom razgovoru za posao.

Prvo pitanje: Zašto bi trebalo baš vas da zaposlimo?

“Trebalo bi da pogledate kodove koje sam napisao. Pišem softverske programe, znatno bolje u odnosu na znanje sa časova koje sam pohađao. Vremenom sam se popravio. Mislim da se dobro slažem s ljudima, generalno, volim da radim u timu i volim ambiciozne ciljeve”.

Drugo pitanje: Kako definišete svoje snage i slabosti, i kako biste ih uklopili u tim?

“Nisam neko ko zna mnogo o marketingu, ali ako postoji tim koji radi sa kupcima i prodajom, volio bih da sarađujem sa njima. Zapravo, ne bih želio da budem prodavac; ono što me fascinira je stvaranje proizvoda i razmišljanje o tome koje bi njegove karakteristike trebalo da budu. Pratim historiju industrije i znam greške koje su napravljene. Vjerujem da su stvaranje i definicija proizvoda dvije moje specijalnosti”.

Treće pitanje: Kakva su vaša očekivanja u vezi s platom?

“U stanju sam da rizikujem i vjerujem da kompanija ima veliku budućnost, zbog čega više volim da pribavljam akcije, čak i više nego novčanu naknadu. Vidio sam da druge kompanije mnogo plaćaju, ali samo tražim da se prema meni postupa pošteno i da se plata prilagodi uslovima rada”, odgovorio je Gates, prenosi “Telegraf.rs”.