Novosti

Ikea kupila 11.000 hektara šume u američkoj državi


Investiciona grupa švedskog maloprodajnog giganta Ikee kupila je zemljište pod šumom u jugoistčnoj Georgiji kako bi zaštitila šumu od krčenja i njen raznovrstan životinjski i biljni ekosistem od istrebljenja.

Ingka grupa, koja poseduje i upravlja većinom Ikea prodavnica, kupila je 10.840 hektara zemlje u blizini sliva rijeke Altamaha, saopštila je kompanija, prenosi američka televizija CNN.

“Zaista vjerujemo da je moguće odgovorno gazdovanje šumama i vidimo veliki dio naše odgovornosti prema zemlji koju posiedujemo – a samim tim i prema planeti – u obnavljanju šuma i većoj sadnji od sječe”, izjavio je direktor Ingka Investmentsa Krister Matson za CNN.

Na zemljištu, kupljenom od neprofitne organizacije Fond za zaštitu, živi više od 350 biljnih i životinjskih vrsta, među kojima su i ugroženi dugolisni bor i velika suvozemna kornjača (gopher tortoise) koje su sada zaštićene, prenosi Tanjug.

Prije evropskog naseljavanja Sjeverne Amerike, šuma dugolisnog bora prostirala se na više od 90 miliona hektara od južne Virdžinije do Floride i na zapadu do Teksasa. U Georgiji je ovo drvo dominiralo u južnom dijelu države.

Međutim, ostalo je manje od 4,0 posto površine pod tom šumom zbog krčenja zemljišta radi razvoja poljoprivrede i suzbijanja požara, prema američkoj Službi za riblji i životinjski svijet.

Matison je naveo da će Ikea pružati podršku lokalnim ekonomijama koje se oslanjaju na drvnu industriju i da će javnost imati pristup većem dijelu šume u rekreativne svrhe.