Novosti

Prodaja čipova u prošloj godini porasla za 6.5 posto


Svjetska prodaja poluvodiča porasla je 6.5 posto u 2020. godini, poduprta oporavkom u posljednjem tromjesečju koji je nadoknadio oštar pad u ožujku i travnju zbog mjera suzbijanja pandemije koronavirusa širom svijeta.

Globalni prihodi od prodaje poluvodiča dosegnuli su prošle godine 439 milijardi dolara, prema podacima Udruge industrije poluvodiča (SIA), koja zastupa većinu američkih proizvođača čipova i brojne međunarodne tvrtke.

Prihodi američkih proizvođača iznosili su oko 208 milijardi dolara ili oko 47 posto globalne prodaje.

Prodaja čipova u SAD-u poskočila je 20 posto, na 94.15 milijardi dolara.

Značajan dio američkih narudžbi otpada na najsofisticiranije memorijske čipove koji se koriste u podatkovnim centrima, objašnjava direktor za statistiku i ekonomsku politiku SIA-e Falan Yinug.

Drastičan rast potražnje za cloudom

Američke tehnološke kompanije poput Amazona, Microsofta i Googlea bilježile su u 2020. dramatičan rast potražnje za uslugama u oblaku budući da su se brojne tvrtke prilagođavale radu od kuće.

Iako na tvrtke sa sjedištem u SAD-u otpada gotovo polovina globalnih prihoda, njihov je udio u proizvodnim kapacitetima iznosio samo 12 posto, u usporedbi s 37 posto u 1990. godini, budući da većina njih proizvodnju prepušta podizvođačima u Aziji, prenosi Hina.

Predsjednik i izvršni direktor udruge John Neuffer smatra da bi prošlogodišnji zakon o potpori proizvodnji čipova u SAD-u mogao donijeti pomoć da se stvari promijene.

Zakon bi mogao osigurati financiranje američkim tvrtkama poput Intela i GlobalFoundriesa, ali i onim stranima, poput Samsung Electronicsa i Taiwan Semiconductor Manufacturinga.

“Sljedećih 10 godina proizvodnja poluvodiča porast će 56 posto. Želimo se pobrinuti da dobijemo veći dio tog kolača”, izjavio je Neuffer.