Tema u fokusu

B2B susreti „Četvrtkom u podne sa bonitetno pouzdanima“ i ovaj put opravdali očekivanja učesnika


Još jedan u nizu B2B susreta “Četvrtkom u podne sa bonitetno pouzdanim kompanijama“, koji su sastavni dio projekta „Pouzdanost 2020.“, održan je danas u sarajevskom hotelu Europa u organizaciji bonitetne agencije LRC i Poslovnih novina, članica LRC Group, pod pokroviteljstvom Ziraat Bank BH i specijalnim partnerstvom Vanjskotrgovinske komore BiH i logističkog partnera Express Courier – UPS.

Konstruktivni razgovori i dogovoreni poslovi i ovaj put su bili u fokusu direktora i vlasnika 28 bonitetno pouzdanih kompanija. Mogle su se čuti i izvrsne poslovne priče, naročito iz kompanija koje dolaze iz javnog sektora.

Ovom prilikom je istaknuto da biti pouzdan partner predstavlja konkurentsku prednost na tržištu i zahvaljujući pružanju usluga sa dodatnom vrijednošću i konstantom transformacijom bonitetno pouzdane kompanije su se uspjele suprotstaviti izazovima pandemije.

Dr. sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, istakao je da je u 2020. godini zbog pandemije COVID-19 pad izvoza iz BiH bio 9 posto, dok je pad uvoza u BiH iznosio 13 posto.

Komparirajući ove podatke sa stanjem u prvih šest mjeseci prošle godine, kada smo zabilježili pad izvoza 28 posto i pad uvoza za 25 posto, možemo konstatirati da je došlo do blagog oporavka privrede unutar BiH. Velika zasluga za to pripada i bonitetno pouzdanim kompanijama kojih je 5632 u BiH, i koje zapošljavaju više od 124.000 radnika. Stoga ne možemo govoriti da je sve crno u BiH i da tendenciozne poruke poput toga da je pad BDP-a 10 posto stvaraju dozu straha i stresa i smanjuju javnu potrošnju. Jer, prema zvaničnim podatcima OECD-A i Svjetske banke, pad BDP-a u BiH je 6,5 posto“, istaknuo je ovom prilikom Vuković.

Mnoge od bonitetno pouzdanih firmi već posluju izvan BiH i dominantni su lideri na balkanskom tržištu. Prisutni su se složili u jednom, a to je da su ovi B2B susreti odlična prilika za umrežavanje i pronalaženje novih klijenata, kako u BiH, tako i u regionu.

U nastavku pogledajte našu galeriju sa B2B susreta: