Novosti

Villa Kuk kod Makarske doslovno uronjena u stijenu (FOTO)


Ko god je u toku s vrhunskom arhitekturom u Hrvatskoj, a i dalje, sigurno je bar jednom na svome radaru imao arhitektonski studio Branke Juras.

Nakon završetka arhitetonskog fakulteta, Branka Juras se zapošljava u jednome od najpoznatijih arhitektonskih studija u Hrvatskoj – Randić&Turato arhitekti, a nakon nekoliko godina odlučuje se na otvaranje vlastite prakse, prenosi jutarnji.hr.

U proteklih nekoliko godina ured ahitektice Branke Juras istaknuo se kroz niz jako zanimljivih i kvalitetnih projekata te prikladno tome dobio priznanja kako struke tako i šire javnosti.

image3d vizualizacije Marijan Katić
image

Villa Kuk je posebna zbog više razloga, ali prvenstveno privlači pozornost zbog svoje neobične arhitektonske ideje.

Naime, građevina je uronjena u postojeću kamenu stijenu, a zapadna i istočna fasada su sačinjene od tog istog kamena.

Promatrajući projekt mogu se vidjeti samo sjeverna i južna fasada koje čine prizor s kojim se rijetko susrećete.

Sjeverna strana građevine se stapa u boji i materijalu s masivnom stijenom i tako postaju jedno, nenametljivo i samozatajno se na toj strani otvara jedni otvor koji vodi unutar kuće ostavljajući dojam da uranjate u stijenu ne znajući kakva vas avantura čeka iza toga, ali ju rado prihvaćate.

image
image
imageimage

Mi smo vam ovom prilikom odlučili prikazati jedan projekt pod nazivom Villa Kuk, gdje arhitektica Branka Juras zajedno s kolegicom Lorenom Posinković  i ostalim timom radi još jedan poprilično fascinanatan i značajan iskorak u hrvatskoj arhitekturi.

Južno pročelje je prožeto staklenim stijenkama koliko god je to moguće i pruža neodoljiv pogled na morsku pučinu.Ali, tu južnu fasadu moguće je uočiti samo ako plovite negdje u blizini vile, jer se kuća nalazi na 110 m nadmorske visine na strmom terenu i kopnom joj se može prići samo sa stražnje, sjeverne strane.

Unutrašnjost građevine zamišljena je u minimalističkom stilu, varirajući u tonovima od sive do bijele boje, gdje veliki naglasak stoji na nekoliko zidova koji su sačinjeni od stijene.

Ovaj projektni zadatak zapravo je rekonstrukcija i nadogradnja zgrada u Makarskoj, na području Velikog Brda poznatog kako Kuk pa otud i sam nziv projekta.Kompleks se sastoji od glavne zgrade (nekadašnji restoran), pomoćnih objekata (ostave) i ostataka prizemnih motelskih jedinica te bungalovskih objekata.
Glavni dio Ville Kuk nalazi se između dvije kamene gromade, a površina tlocrta postojeće građevine iznosi približno 8,80 x 22,40 m.

imageimage
image

Villa se sastoji od prizemlja i podruma, a krovna površina korištena je kao terasa restorana.

Zbog transformacije restorana u luksuznu kuću za odmor u novom projektu dodana je još jedna nova etaža, proširujući tako zatrpani dio podruma.

Također, u novom projektu, zbog dubine ville dodan je i atrij za dodatni dotok svjetla.

Visina građevine ne prelazi visinu stijene, poštujući tako svog vjernog susjeda do posljednjeg detalja.