Novosti

“Poljoprivrednici u RS da ažuriraju podatke radi ostvarivanja podsticaja”


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pozvalo je poljoprivrednike da ažuriraju podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru korisnika podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela u Srpskoj, što je jedan od uslova za ostvarivanje prava na korištenje novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

Iz Ministarstva podsjećaju i da su nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava obavezni Poreskoj upravi Republike Srpske prijaviti obavezu doprinosa za 2020. godinu u skladu sa propisima o doprinosima, te izmiriti obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za 2020. godinu u skladu sa propisima o protivgradnoj zaštiti.

S obzirom na stanje u vezi sa epidemijom izazvanom virusom korona apelujemo na poljoprivrednike da, poštujući sve epidemiološke mjere, na vrijeme izvrše svoje obaveze kako se pred sami istek roka ne bi stvarale gužve, te kako bi podsticaji mogli da budu pravovremeno obračunati“, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar gazdinstava svake godine, od 1. januara do 15. maja, obavezno prijavljuju nadležnoj organizacionoj jedinici Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) podatke o načinu korištenja registrovanog zemljišnog posjeda, to jeste podatke o zasijanim, odnosno zasađenim poljoprivrednim kulturama na registrovanom poljoprivrednom zemljištu i vrstama i trenutnom brojnom stanju stočnog fonda, prenosi Srna.

To propisuje Uredba o upisu u Registar, upis i vođenje registra obavlja APIF, a upis u Registar gazdinstava ili u Registar korisnika je dobrovoljan i besplatan.

Porodično gazdinstvo upisuje se u Registar gazdinstava kao komercijalno ili kao nekomercijalno gazdinstvo.