Novosti

Dolar blago ojačao


NA valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90.49 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90.39 bodova.

No, od početka sedmice na gubitku je oko 0.6 posto.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros s jučerašnjih 104.60 na 104.80 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1.2120 dolara, kao i jučer u ovo doba.

A cijene su nafte pale drugi dan zaredom. Nakon što su jučer pale više od pola posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula daljnjih 0.8 posto, na 57.77 dolara, a na londonskom tržištu 0.7 posto, na 60.70 dolara.

Pad cijena uslijedio je nakon što je jučer OPEC smanjio procjene potražnje za naftom, a Međunarodna agencija za energiju poručila da je ponuda i dalje veća od potražnje.

Azijske burze blago pale na kraju sedmice

Na azijskim se burzama u petak trguje mirno jer se u nizu zemalja u regiji zbog praznika ne radi, a cijene su dionica blago pale jer ulagači ne žele dodatno riskirati zbog stagnacije burzovnih indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.1 posto, skliznuvši s rekordne razine.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 0.3 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Australiji.

U Kini, Južnoj Koreji i još nekim zemljama regije danas se zbog praznika ne radi. Zbog lunarne nove godine u Kini se neće raditi do 17. veljače.

Obujam trgovanja vrlo je skroman već drugi dan zaredom, a ulagači su oprezni i zbog stagnacije burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Doduše, jučer je S&P 500 indeks blago porastao, no jutros je terminski S&P 500 u minusu 0.1 posto, što najavljuje oprezno trgovanje na Wall Streetu u petak poslijepodne.

Nismo dobili jasnije smjernice sa zapadnih tržišta, stoga su ulagači suzdržani dok čekaju nove pokretače. Pitanje je hoće li novi pokretači biti pozitivni ili negativni“, kaže Tom Piotrowski, analitičar u tvrtki CommSec.

MSCI svjetski indeks, koji prati kretanja na 49 najvećih svjetskih burzi, kreće se na rekordnim razinama zahvaljujući povećanoj javnoj potrošnji u mnogim zemljama svijeta i tiskanju svježeg, jeftinog novca kako bi se gospodarstva oporavila od koronakrize.

No, makroekonomski podaci zasad nisu baš impresivni, unatoč golemim poticajima.

Ulagači su zabrinuti i zbog mogućeg nastavka sukoba između SAD-a i Kine.

Jučer su prvi put telefonski razgovarali predsjednik SAD-a Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping.

Biden je u razgovoru istaknuo da će biti puno oštriji od Donalda Trumpa u pogledu pitanja ljudskih prava i najavio relativni kontinuitet u gospodarskim pitanjima, prenosi Hina.

Kasnije je Biden u razgovoru sa skupinom senatora izrazio zabrinutost zbog toga što Kina ulaže milijarde dolara u nova područja povezana s transportom, okolišem i mnogim drugim, dok SAD zaostaje.

Ako ništa ne poduzmemo, slomit će nas”, kazao je Biden.

Tržišta počinju biti malo nervoznija u vezi odnosa između Zapada i Kine“, kaže Ed Moya, analitičar u tvrtki OANDA.