Novosti

Biden s čelnicima G7 o koroni, privredi i odnosu s Kinom


Predsjednik SAD Joe Biden održat će u petak svoj prvi virtuelni sastanak s ostalim čelnicima iz grupe sedam najrazvijenijih država svijeta (G7), a razgovarat će se o pandemiji koronavirusa, svjetskoj privredi i odnosima s Kinom, saopćila je u nedjelju Bijela kuća.

To će biti prvi sastanak čelnika G7 od aprila prošle godine.

Bijela kuća saopćila je da će se Biden usredotočiti na globalni odgovor u vezi proizvodnje i distribucije vakcine protiv COVID-19, kao i na stalne napore na mobilizaciji i saradnji protiv prijetnji novih zaraznih bolesti izgradnjom kapaciteta države i uspostavljanjem finansiranja zdravstvene sigurnosti.

Biden, demokrat koji je 20. januara preuzeo dužnost od republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, pokušava poslati poruku o ponovnoj saradnji sa svijetom i globalnim institucijama nakon četiri godine Trampove mantre “America First”.

Tramp je povukao SAD iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Pariškog klimatskog sporazuma i uglavnom se rugao multilateralnim organizacijama i skupinama.

Biden je vratio SAD u WHO i ponovno se pridružio Pariškom sporazumu te je nagovijestio želju za saradnjom sa saveznicima u suočavanju s Kinom oko niza osjetljivih pitanja.

Predsjednik Biden također će razgovarati o potrebi ulaganja za jačanje naše kolektivne konkurentnosti i važnosti ažuriranja globalnih pravila za rješavanje izazova u privredi, poput onih koje postavlja Kina – poručila je Bijela kuća.

Trump je izazvao Kinu zbog njene trgovinske politike nametanjem kaznenih carina, instrumenta koji je također koristio i u sukobu s tradicionalnim saveznicima, što je izazvalo kritike jer nije zauzeo zajednički pristup s američkim prijateljima kako bi se suprotstavio Pekingu po nizu pitanja, poput krađe intelektualnog vlasništva i drugih ekonomskih praksi.

Bijela kuća je poručila da će Biden s kolegama iz G7 razgovarati i o njegovim privrednim planovima te njih i sve industrijske zemlje pozvati da zadrže potpore za oporavak privrede.

Biden već dulje vrijeme pritišće Kongres da usvoji paket poticaja od 1.900 milijardi dolara kako bi se ubrzao oporavak američke privrede od koronakrize, prenosi Hina.