Tema u fokusu

ZenDev je u 2021. ušao sa novim ugovorima i klijentima


Dvojica IT stručnjaka, Senad Šantić i Nikola Mirković, krajem 2016. godine osnovali su kompaniju ZenDev u švedskom gradu Geteborgu. Uporedo sa uredom u Švedskoj, otvara se i ured u Mostaru sa svega nekoliko programera primarno orijentisanih na kreiranje kvalitetnih e-commerce rješenja.

Ova IT konsultantska kompanija u širem smislu pruža usluge IT consultinga za internacionalne klijente poput Ericssona, Volva, Cargoteca i sličnih kompanija koje spadaju u sami vrh pripadajućih industrija. Iako rade na izradi različitih rješenja prilagođenih za potrebe klijenata, uža specijalnost im je izrada e-commerce aplikacija koje njihovim klijentima omogućavaju da vrše prodaju preko interneta širom svijeta. Posao su započeli sa nekoliko programera, a danas zapošljavaju nešto više od 30 ljudi sa tendencijom da do kraja tekuće godine ta brojka bude i udvostručena.

Od samog početka poslovanje smo se bazirali na balans između potreba klijenata, sa jedne strane, i potreba naših zaposlenika, sa druge. Taj socijalni faktor zadržao se i do danas, a upravo su zadovoljni radnici, koji su ujedno i veliki stručnjaci u svom poslu, ti koji su nam omogućili da po preporukama zadovoljnih klijenata dođemo do sve većeg broja novih i atraktivnijih projekata. Rezultati na papiru, ali i na licima naših zaposlenika govore nam da smo za sada uradili dobar posao, ali da najbolje tek dolazi“, kazao je za Poslovne novine Adnan Oručević, direktor firme ZenDev.

Protekla godina i za njih je bila izazovna. U nju su ušli sa jasnim ciljevima i očekivanjima rasta od 30 posto. Taj cilj su čak premašili, te je on bio 40 posto samo za bh. dio kompanije, a na nivou cijele kompanije (sa švedskim uredom) uvećanje prometa je bilo iznad 50 posto u prosjeku.

S obzirom na to da smo specijalizirani u pružanju e-commerce consulting usluga, potreba za takvom vrstom usluga se naglo povećala, što nam je dalo dodatni vjetar u leđa. Nažalost, nekoliko klijenata je pod pritiskom koronavirusa moralo otkazati ili prolongirati svoje projekte tako da smo uspjeli izbalansirati sve do kraja godine i ostvariti značajan rast“, istakao je Oručević.

Primarno tržište im je Švedska, ali njihovi klijenti su iz svih dijelova svijeta. U posljednje vrijeme, kaže Oručević, otvara im se i tržište Njemačke. Razvoj aplikacija za monitoring transporta, digitalizacija građevinskog sektora, internacionalne e-commerce aplikacije samo su neki od izazovnijih projekata na kojima su radili, ali zbog tajnovitosti podataka kojih se pridržavaju Oručević nije bio u mogućnosti govoriti o detaljima nekih projekata koji su zaista bili novina na globalnom tržištu.

I ova godina je za nas počela intenzivno. Potpisali smo neke nove projekte i dobili nove klijente te sada aktivno tražimo nove kolege. Godina 2021. će u svakom slučaju biti puna izazova. U aprilu planiramo otvaranje ureda u Sarajevu i trenutno smo u potražnji za više od 10 novih kolega različitih profila, a taj trend će se zasigurno nastaviti i u narednom periodu. Pred nama su i novi izazovi i prema tržištu i prema internom restrukturiranju koje zahtijeva intenzivan rast koji imamo tako da će ova godina zasigurno biti jako zanimljiva“, istakao je Oručević.

Piše: (Minela Pamuk)