Tema u fokusu

Kliping BH – Godina izazova i novih mogućnosti


Godina 2021. će, bez sumnje, biti godina izazova u media intellgence industriji. Već odavno Kliping BH se trudi klijentima ponuditi više usluga iz naše industrije po principu one-stop shop. Tako smo, osim osnovnog posla praćenja medija, već postali prepoznatljivi po našim medijskim analizama, razvoju alata za praćenje društvenih mreža, uslugama istraživanja tržišta i mystery shoppinga, a uvijek se trudimo pronaći nove usluge koje klijentima mogu biti od koristi u kreiranju njihovih komunikacijskih strategija i medijskog imidža.

Kliping BH je član najveće međunarodne grupacije media monitoring agencija u srednjoj i južnoj Evropi – Newton Media Group. U našoj Grupaciji „govorimo“ sve balkanske i nekoliko svjetskih jezika. U skladu s tim, jedan od segmenata na kojem konstantno radimo i kojim se trudimo ponuditi klijentima najbolja rješenja je i naš prevodilački servis. U zadnje 2 godine Kliping odjel prevodilaca je značajno povećao obim posla i stekao povjerenje klijenata.

Postoji nekoliko vrsta izvještaja koje nudimo svima koji trebaju informacije na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku. Nekolicina naših klijenata su strane organizacije, institucije i ambasade te za njih pripremamo posebne izvještaje na engleskom koji su vezani za dnevni kliping. Ovi izvještaji predstavljaju odličan izvor informacija i značajno štede vrijeme klijenata koji na početku radnog dana dobiju sve relevantne informacije iz dnevnog klipinga u vidu sažetaka na jednoj ili dvije strane izvještaja.

Pravimo i izvještaj na engleskom s nekoliko kratkih najvažnijih političko-ekonomskih vijesti iz naše zemlje. Ovakva vrsta izvještaja je zanimljiva ne samo klijentima iz BiH nego i određenim klijentima iz regionalnih zemalja koji žele biti u toku s aktuelnim dešavanjima u BiH. I konačno, za klijente prevodimo i razne tekstove, brošure, ugovore i slično sa i na nekoliko svjetskih jezika (engleski, njemački, francuski, španski, ruski, češki, poljski itd.).

S obzirom na to da je pandemija koronavirusa znatno uticala i na ekonomske prilike u našoj zemlji, odlučili smo napraviti i poseban „COVID“ izvještaj koji se bavi ekonomskim posljedicama pandemije. Cilj izvještaja je pružiti klijentima informacije koje im mogu biti od koristi za poslovanje u vrijeme pandemije. Izvještaj je dostupan na bosanskom jeziku, a slične izvještaje prave i naše kolege iz Newton Grupacije u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Češkoj, Poljskoj itd.

Naš cilj u 2021. je održati nivo rasta i poslovanja iz prethodnih godina. Zadovoljni smo što nam klijenti vjeruju i, uprkos generalno smanjenim budžetima, pronalaze način da i dalje ostanu pravovremeno informisani koristeći naše usluge.

Piše: (Sean Ćorović, direktor kompanije Kliping BiH)