Novosti

Privrednik iz Kazahstana zainteresovan za kupovinu fabrike u Jajcu


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković ugostila je 23. februara 2021. godine delegaciju Republike Kazahstan, predvođenu ambasadorom Tolezhanom Barlybayevom.

Turković je tom prilikom kazala da su bilateralni odnosi dvije države dobri i prijateljski te da je važno intenzivirati saradnju kroz organizovanje uzajamnih posjeta i potpisivanje ugovora i sporazuma.

Naglasila je da je važno poboljšati ekonomsku i kulturnu saradnju, te u narednom periodu organizovati bilateralne konsultacije.

Ambasador Barlybayev je istakao zainteresovanost za proširenje saradnje između dvije zemlje, te podsjetio da je u 2019. godini u Sarajevu otvoren počasni konzulat Republike Kazahstan u Bosni i Hercegovini s ciljem unapređenja odnosa.

Također, podsjetio je i na projekte koji su realizovani u saradnji sa institucijama u Bosni i Hercegovini u oblasti kulture, te govorio o ideji za izgradnju bosansko-kazahstanskog kulturnog centra u našem glavnom gradu.

Investicija u Jajcu

Zajedno sa ambasadorom, sastanku je prisustvovao i privrednik Nigmatulin Erlan Zayrullaevich, koji ovih dana, zajedno sa svojim saradnicima, boravi u Jajcu, s namjerom da investira u ovaj bosanskohercegovački grad.

Zayrullaevich, koji je vlasnik nekoliko fabrika u Kazahstanu i Gruziji, čiji se proizvodi izvoze u 47 država, razmatra mogućnosti kupovine bivše fabrike Elektrobosna u Jajcu, te pokretanje proizvodnje i zapošljavanje nekoliko stotina radnika.

Ministrica Turković je izrazila očekivanje da će pregovori koji se odnose na ovu investiciju biti uspješno završeni, što bi moglo dodatno unaprijediti odnose dvije zemlje, te ojačati bh. ekonomiju, a posebno biti vjetar u leđa daljnjem razvoju Jajca.

Sastanku je prisustvovao i Amel Dizdarević, počasni konzul Kazahstana u Bosni i Hercegovini.