Naslovnica Dešavanja Toyota Yaris automobil godine u Bosni i Hercegovini

Toyota Yaris automobil godine u Bosni i Hercegovini

U organizaciji AUTO  Media Group u Sarajevu je održan dvadeset drugi „Izbor automobila godine“ u Bosni i Hercegovini. Osim automobila, svoje mjesto u ovom Izboru su pronašle i ostale kategorije vezane za auto branšu.

Odnosi sa javnošću imaju veliki značaj u poslovanju, pa je u kategoriji PR menadžera titulu najbolje ponijela je Maja Đozo (Toyota).

Najbolja internet stranica sa domaćom „.ba“ domenom je www.autonuic.ba

Nagradu za ideju godine dobila je firma BeeBee iz Sarajeva.

Za projekat godine proglašen je projekat koji realizira Prevent Components iz Srebrenice.

Najbolji  vozač u 2020. godini je Zlatan Dželilović iz Jajca.

Spacijalnu nagradu za doprinos u bezbjednosti u saobraćaju dobilo je Udruženje inžinjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini.

Menadžer godine u kategoriji proizvodnja je Mahmut Galijašević iz firme Mann+Hummel iz Tešnja. Specijalno priznanje za doprinos u auto branši u Bosni i Hercegovini dobile su kompanije BSP Oil iz Sarajeva i PB Petrić iz Bijeljine.

Nagradu za ekologiju dobila je ProCredit Banka.

U kategoriji Menadžer godine – vozila titulu najboljeg ponio je Danijel Despotović (Peugeot), dok je diler godine Adnan Osmančević– AC „Betanija“ iz Sarajeva.

Specijalno priznanje za doprinos u prodaji vozila i nagradu za životno djelo dobio je Željko Čejić – LADA, iz Banja Luke.

U konkurenciji kamiona, najviše uspjeha među kandidatima imao je Volvo FH, dok je za najbolji autobus proglašen Setra S 515 HD. Među dostavnim vozilima, pobjedu je odnio, Renault Express VAN, a najbolji terenac je Land Rover Defender.

Najbolji ekološki prihvatljiv automobil je Volkswagen ID.3.

Najteži posao imao je žiri koji je odlučivao o izboru automobila godine, a trebao se odlučiti za jedno, među sedam nominiranih vozila. Sumiranjem rezultata, titulu automobila godine u Bosni i Hercegovini ponijela je Toyota Yaris (271 bod), a slijede Citroen C4 (269), Škoda Octavia (268),  Seat Leon (255), Volkswagen Golf (248), Hyundai i20 (179) i Dacia Logan (141).