Novosti

Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Odustajanje od koncesija za male hidroelektrane u ZDK veliki korak naprijed!


Na osnovu Zaključka o potpunoj zabrani izgradnje MHE u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasao prošle godine u junu, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-Dobojskog kantona (ZDK) odustalo je od postupka dodjele koncesije za malu hidroelektranu (MHE) „Očevlja 1“, na rijeci Očevlji, na području opštine Vareš što predstavlja veliki pomak i daje nadu da pojedine institucije ipak rade svoj posao na pravi način i u interesu građana, poručuju iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da će se ta praksa u Federaciji  nastaviti, ali i da će se na teritoriji Republike Srpske početi poštovati i sprovoditi zahtjevi iz Deklaracije o zaštiti rijeka RS koja je jednoglasno usvojena u Narodnoj skupštini prošle sedmice. Usvajanje Deklaracije predstavlja političku volju i osnov su za još veći pritisak ka nadležnima kako bi se izmjenilo zakonodavstvo u oblasti obnovljivih izvora energije i zaštitile rijeke“, poručuje Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Iz Arhus centra u BiH pozdravljaju navedene odluke ministarstava te se nadaju da će se i ostali kantoni u FBiH ugledati na pomenute pozitivne primjere.

U vremenu kada većina kantona nažalost ne poštuje Zaključak Parlamenta, za šta je najbolji primjer Srednjebosanski kanton (SBK) koji trenutno provodi procedure javnih rasprava za izmjene Prostornog plana 2005.-2025. kojim je planirana izgradnja 38 novih MHE, ipak imamo i svijetle primjere poštivanja odluka zakonodavnog tijela kao što je slučaj sa ZDK i HNK. Nadamo se da će i ostali kantoni u Federaciji nastaviti donositi odluke uvažavajući Zaključak zakonodavnog tijela Federacije, i time spriječiti devastaciju rijeka naše domovine”, izjavila je Nina Kreševljaković, pravna savjetnica Arhus centra.

Još jedna od pozitivnih vijesti sa kojima je počela ova godina dolazi i iz Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). Krajem januara Skupština HNK tražila je od Vlade HNK preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju malih hidroelektrana Buna 1 i Buna 2 na lokalitetu Bunskih kanala jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode. Zatražila je i preispitivanje ostalih koncesija za izgradnju MHE koje nisu realizovane u predviđenim rokovima.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine naglašavaju da je evidentno da se podigla svijest o štetnosi malih hidroelektrana po ljude i životnu sredinu te zaključuju da je ovo početak kraja ovih projekata.

Sve nam ovo govori da su konačno i nadležne institucije prepoznale ovaj problem što znači da se uništavanje naših rijeka neće moći još dugo sprovoditi i tolerisati.  Dugogodišnja borba aktivista i aktivistkinja Koalicije za zaštitu rijeka BiH sada iz dana u dan daje konkretne rezultate. Nastavljamo se boriti do kraja, odnosno do moratorijuma na gradnju MHE na teritoriji cijele BiH“, zaključila je Skenderija.