Novosti

Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, upućeni primjedbe i prijedlozi na Prijedloge Uredbi o proizvodima koji poslije upotrebe postaju posebna kategorija otpada


Po osnovu  poziva kojeg je Federalno ministarstvo okoliša i turizma dostavilo Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, a koji se tiče davanja komentara, primjedbi, prijedloga i sugestija na Prijedlog Uredbe o proizvodima koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada i kriterijima za obračun i način plaćanja naknada i Prijedlog Uredbe o načinu raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za posebne kategorije otpada, želimo obavjestiti da je Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH zajedno sa strukovnim udruženjima koja rade u Komori, uradila detaljnu analizu sadržaja predloženih Uredbi.

Kao zastupnik interesa privrednih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine, Komora pozdravlja napore svih Vladinih organa i nadležnih ministarstava koji rade na provedbi i donošenju zakonskih okvira, koji su neophodni kako bi se uredile određene oblasti, rad privrednih subjekata i olakšao način poslovanja. Uvažavamo napore Federalnog ministarstva okoliša i turizma da se uvođenjem propisa uredi oblast upravljanja posebnim kategorijama otpada kao što su: otpadni akumulatori i baterije, gume, ulja i vozila i na taj način dovede do čišćeg i zdravijeg okoliša.

Kroz svakodnevnu komunikaciju Privredne/Gospodarske komore FBiH sa privrednim subjektima, stav poslovne zajednice je da uvođenje novih finansijskih opterećenja privrednicima,  dodatno opterećuje poslovanje, naročito u ovom periodu pandemije izazvane virusom COVID-19. U ovom slučaju radi se o naknadama koje su za privrednike previsoke. Stoga je P/G K FBiH ministarstvu uputila  prijedlog da se usvajanje Uredbe prolongira, te da se održe sastanci sa ključnim akterima kako bi se usaglasila mišljenja i donijela zajednička rješenja u predmetnoj oblasti.