Novosti

Cijene nafte u februaru skočile oko 20 posto


Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su porasle pa su u cijelom februaru zabilježile skok od oko 20 posto, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka ekonomija od koronakrize, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’.
Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 4.8 posto, na 64.42 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3.8 posto, na 61.50 dolara.

Polovinom sedmice cijene su nafte dosegnule nove najviše nivoe u posljednjih 13 mjeseci jer se ulagači nadaju da će se s ubrzanjem procesa vakcinacije protiv covida-19 ubrzati i oporavak ekonomija od koronakrize, a time i potražnje za naftom.

Podršku cijenama pružili su i podaci američke vlade prema kojima je proizvodnja sirove nafte u SAD-u prethodne sedmice pala za više od 10 posto ili milion barela dnevno zbog neuobičajenog vala hladnoće u Teksasu.

Smanjena je i prerada, na najniži nivo od septembra 2008. godine, budući da su niske temperature izazvale prekid u opskrbi strujom, prenosi Hina.

No krajem sedmice cijene su nafte izgubile dio dobitaka, među ostalim, zbog toga što se očekuje ponovno pokretanje proizvodnje u Teksasu.

Cijene je pritisnuo i jači dolar jer to znači da nafta poskupljuje za one koji je kupuju drugim valutama.

Uz to, dio trgovaca odlučio se na dobitonosnu prodaju jer su cijene nafte u februaru skočile oko 20 posto, što potražnja baš i ne podržava.

Od početka godine cijene su nafte skočile više od 25 posto, nakon što su prošle godine zbog koronakrize pale više od 20 posto.