Novosti

Zabilježen pad prodaje na zelenim pijacama


Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u Republici Srpskoj u januaru bila je 797.785 KM i manja je od decembarske za 131.000 KM ili 14,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost prodaje na zelenim pijacama u januru ove godine manja je za 29,2 odsto nego u istom mjesecu lani.

U januaru ove godine najveći promet na zalenim pijacama od 248.808 KM ostvaren je prodajom povrća, zatim 183.077 KM od prodaje voća, a 122.315 KM od prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ekonomista Duško Graković rekao je Srni da je bilo očekivano da januarski promet, s obzirom na praznike, bude veći od decembarskog, ali da već nekoliko godina dolazi do odstupanja od takvog očekivanja zbog evidentnog pada na zelenim pijacama, prenosi Srna.

Već nekoliko godina unazad vidljiv je pad prodaje na pijacama kada se poredi i mjesečni i periodični promet jedne, u odnosu na drugu godinu. Glavni uzrok tome je sve veći stepen promjene preferenicije potrošača u mjestu zadovoljavanja potrebe za proizvodima koji se nude na pijacama“, naveo je Graković.

On kaže da se potrošači sve više orijentišu na kupovinu u marketima i supermarketima zbog broja proizvoda, načina ponude, raznih linija jednog proizvoda i cijena.

To je svjetski trend u ponašanju potrošača“, dodao je Graković.