Tema u fokusu

Simeco.Systems: Uskoro nove usluge inženjeringa


U 2021. godini Simeco.Systems d.o.o. Sarajevo pokrenut će nove usluge inženjeringa. Ova renomirana kompanija specijalizirana je za pružanje usluga projektovanja industrijskih postrojenja u naftnoj i petrohemijskoj industriji, a realizovala je u prošloj godini planirane projekte.

 Mi stvaramo vaša postrojenja“, svojevrsni  je moto pod kojim već skoro dvadeset godina  pružaju usluge konsaltinga i  projektovanja industrijskih postrojenja u naftnoj i petrohemijskoj industriji po svjetskim standardima.

Osnovani su 2002. godine u Sarajevu, kao predstavništvo kompanije Simeco S.p.A. Italija, a od 2006. godine djeluju kao Simeco.Systems d.o.o.

Kombinirajući najnovije tehnologije, znanje i sistemski, inovativan pristup izazovima u radu, prema riječima Alena Kalmara, direktora i suvlasnika Simeco.Systems d.o.o. Sarajevo, žele osigurati stalni rast i prosperitet svojih klijenata, ali i radnika.

 Znamo da smo pouzdan partner, jer nam se klijenti vraćaju i nakon kompletiranog jednog posla, nastavljamo sa drugim poslovima od istog klijenta. Vjerujem da je razlog tome što smo dosta otvoreni, radimo transparentno, fleksibilno i dajemo sve od sebe da projekti budu urađeni u zadanim rokovima, koji su u većini slučajeva čak i nemogući. Vjerujemo u sebe, a klijenti to prepoznaju i samim tim su onda sigurni da će projekat i zadatak biti urađen na vrijeme. Ali, da bi mi bili uspješni, prije svega  naši radnici treba da budu zadovoljni, jer to je ključ uspjeha u svemu“, tvrdi Kalmar.

Kompanija Simeco.Systems je osnovana sa ciljem da pruži visoko specijalističke i specifične usluge projektovanja vezanih za automatske sisteme upravljanja rafinerija i drugih industrijskih postojanja. Tokom godina rada, proširili su domen poslovanja, pa trenutno pružaju kompletne usluge projektovanja postrojenja.

To podrazumjeva 3D modeliranje po tipu BIM, proračune i razradu čeličnih konstrukcija, projektovanje cjevovoda, kao i provjeru naprezanja cjevovodnih sistema. Radimo i kompletan proces razrade i konfiguracije mjerno-regulacionih instrumenata, kao i sistema upravljanja poput  PLC, DCS, MMS, CMS. Specijalizirani smo da projektujemo modularne sisteme, odnosno postrojenja koja su montirana i isporučena na Skidovima“, dodaje Kalmar.

Tokom dugogodišnjeg poslovanja realizovali su brojne značajne svjetske projekte.

Mogu  istaći da sam ponosan na to da smo bili involvirani u izradi projekata za jedan specifični brod postojanje, takozvani tanker sa regasifikacijom koji prenose ukapljeni plin i u ujedno pretvara ukapljeni plin sa -190 degC u plinsko stanje, koji je jedan od najopasnijih procesa. To je bio jedan od prvih brodova prostojenja tog tipa na svijetu. Takvi brodovi ili tankeri su poznati pod imenom FSRU (Floating Storage Regasification Unit). Mi smo bili angažovani sa nekih 22.000 inžinjering sati“, naglasio je Kalmar.

Uprkos negativnim posljedicama koje je pandemija COVID-19 imala na njihovo poslovanje, u Simeco.Systems tvrde da su uspjeli realizovati sve planirane projekte.

Godine 2018. počeli smo da koristimo cloud servise gdje pohranjujemo naše projekte. Zahvaljujući tome, i u vrijeme pandemije COVID-19 naš kompletan proces inženjerskog projektovanja odvijao se preko servera koji nisu u kancelarijama, tako da sa te strane nismo bili uslovljeni. Već dvije godine aktivno koristimo Microsoft servise koji su nam dodatno olakšali poslovanje, kao i korespondenciju, ali i vođenje zadataka za projekte. Jedino što nam je tokom pandemije bilo onemogućeno, jeste puštanje u pogon postrojenja na kojima radimo, što je jedna od aktivnosti i procesa koje nudimo našim klijentima“, objašnjava Kalmar.

Kako navodi, tokom prošle godine ukupni prihodi kompanije smanjeni su za nekih 12% u odnosu na 2019.

Ali, uprkos tome imali smo potrebu i mogućnosti da zaposlimo nove radnike, pa sada imamo ukupno 20  inženjera. Čak smo se okrenuli i nekim novim djelatnostima, koje ćemo u budućnosti usavršiti i uvrstiti u našu ponudu. Radi se o novim uslugama inženjeringa, koje su vezane za specijalost u kojoj radimo“, rekao je Kalmar.

Piše: (Irena Vasić-Dobrić)