Tema u fokusu

Covid-19 kao budilnik za digitalno uspavane


Mnogo je rješenja, koja vode do željenog cilja, zadovoljnog kupca i pobjede na takvom uslovno rečeno bojnom polju, ali svima im je zajedničko jedno: digitalizacija. Sa Darkom Spasojević, izvršnim direktorome M&I Systems iz Banja Luke smo razgovarali o temi digitalizacije i digitalne transformacije poslovanja u BiH i regiji.

Šta sa vaše tačke gledišta znači digitalna transformacija?

“U terminu “digitalna transformacija” riječ “transformacija” je važnija. Pokretanje tehnoloških projekata samo je polazna tačka. Prvenstveno se radi o ljudima i komunikaciji. Cilj je preći sa izgradnje sistema i procesa na izgradnju vještina, izgradnju kompanijske kulture u kojoj su inovacije norma i gdje su zaposleni stalno fokusirani na učenje i rast, koristeći najbolje od novih tehnologija. Transformacija nije projekat. To je nešto što mora postati dio organizacije.”

Šta je najvažnije u digitalnoj transformaciji?

“Cilj digitalne transformacije nije uvođenje novih tehnologija, već poboljšanje svega oko sebe (poslovni model, inovacija proizvoda i usluga, pristup kupcima…). Važna je veza između IT-a i ostatka organizacije. Bez ove veze, bez komunikacije, bez partnerstva dvije jednake komponente, nikada neće doći do transformacije. Međutim, povezivanje se neće dogoditi bez promjene stavova obje strane, načina komunikacije, međusobnog povjerenja, transparentnosti i usklađenosti ciljeva. Sve su to elementi kompanijske kulture. I nažalost nećete je promijeniti preko noći. Potreban je dugoročni cilj i jasan način da se taj cilj postigne. Ovo može predstavljati problem u današnjim užurbanim vremenima. Često se očekuju brži rezultati, a ono što će se dogoditi za godinu ili dvije više nije na dnevnom redu. I to je greška.”

Kakvu ulogu igra IT odjel u digitalnoj transformaciji?

“IT odjel može imati različite oblike. Od malog internog IT-a do centra kompetencija za zajedničke usluge za cijelu korporaciju ili eksternu kompaniju koja pruža IT usluge. U svakom slučaju, ovaj odjel ne smije biti kočnica za organizaciju. Stoga je neophodno povezati ovaj odjel sa ostatkom organizacije i ukloniti što više prepreka koje sprečavaju brzu i fleksibilnu isporuku IT usluga. Profesionalci iz IT odjela moraju naučiti percipirati ono što rade očima korisnika i kupca. To nije lako. Što su fizički i logično udaljeniji od korisnika, to će biti teže. A CIO (IT menadžer) mora biti taj koji će promijeniti stanovišta o onome šta rade, ali i ostatak organizacije o tome šta radi čitav IT odjel. To će zahtijevati potpuno drugačiji skup vještina, i što je najvažnije zahtijevat će proaktivni pristup.”

Kako je Covid-19 uticao na digitalnu transformaciju?

“Covid-19 nije razlog zašto nam je potrebna digitalna transformacija, niti ključni okidač za digitalnu transformaciju. On je samo katalizator koji ubrzava ono što se događa oko nas već nekoliko godina. Ako pogledate kako su pojedine kompanije upravljale 2020. godinom, vrlo lako ćete znati koje su kompanije prije bile uključene u digitalnu transformaciju, a koje nisu. A razlika će se samo povećavati. Možemo reći da je Covid-19 “zadnja budilica” za one koji su i dalje slatko spavali. Ali isto tako, digitalna transformacija nije u učenju upotrebe alata kao što su Zoom ili MS Teams.”

Industrija 4.0?

“Koncept Industrije 4.0, ima za cilj uhvatiti neizbježni budući razvoj ne samo industrije, nego i cijelog društva. Poznat kao Četvrta industrijska revolucija, zasnovan je na dva glavna stuba: tehnologiji i dizajnu. Svi razumijemo šta je tehnologija. Ali šta se podrazumijeva pod “dizajnom”? Izgradnja. Kako u smislu stvaranja, sastavljanja i povezivanja različitih (ne samo tehnoloških) rješenja, tako i u smislu promjene razmišljanja. Ovo je, kao što smo već rekli, najvažnija stvar za uspjeh digitalne transformacije, i fokus M&I Systems u procesu digitalizacije i transforamcije poslovanja naših klijenata.”

M&I Systems Banja Luka je članica M&I Systems Grupe, koja u svom sastavu ima 6 kompanija (BiH, Srbija, Hrvatska i Austrija), sa preko 250 zaposlenih. Danas je M&I Systems Group jedan od lidera u regiji, u domenu poslovnog softvera (ERP, BI, DW, DMS, WMS, BPM, RPA, APS, eCommerce rješenja B2B, B2C, Web shop) za kompanije čije su djelatnost distribucija, maloprodaja, usluge, proizvodnja, rudarstvo itd.

Više o kompaniji na: https://www.mis-bih.com/