Novosti

“Yumco” iz Drvara prkosi pandemiji: U planu nova zapošljavanja


Stamenko Korićanin, direktor “Yumca” iz Drvara, kaže da je uprkos pandemiji zadovoljan rezultatima poslovanja u ovoj firmi, čiji pogoni su otvoreni prije nešto više od godinu dana, te je najavio nova zapošljavanja i nada se da će krenuti izvoz u evropske zemlje.

Kada smo počeli s radom, tada samo zaposlili oko 80 radnika, uglavnom žena, dok smo prije nekoliko mjeseci zaposlili još 20, a planiramo u narednom periodu da zaposlimo još radnika“, rekao je Korićanin za “Nezavisne novine”.

Naglasio je da je, iako je pandemija virusa korona skoro pa zaustavila privredu na neko vrijeme, zadovoljan rezultatima koje daje ova novootvorena fabrika.

Kako kaže, radna snaga je uglavnom iz Drvara i okoline.

Dobar dio radnika čine žene iz okolnih sela jer imamo obezbijeđen prevoz za radnike“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, kupci njihovih proizvoda su širom BiH, a radnice uglavnom šiju uniforme, prsluke, mantile, te program HTZ opreme.

Budući da je ‘Yumco’ godinama poznat po dobrom kvalitetu, mi nemamo problem s manjkom posla“, ističe Korićanin, te navodi da u Drvaru imaju i vlastitu prodavnicu, pa se dosta robe koja se šije u Drvaru plasira upravo u tu prodavnicu.

Što se tiče narednog perioda, on se nada da će krenuti izvoz u Evropske zemlje, a da će sa zaposlenjem dodatnih radnika sigurno uspjeti da prošire proizvodnju.

Mi zaista nemamo problema s plasmanom naših proizvoda, jer gdje god smo ih plasirali, uglavnom su bile odlične ocjene“, rekao je Korićanin.

Dušica Runić, načelnica opštine Drvar, za “Nezavisne” je kazala da je otvaranje u Drvaru pogona firme “Yumco” iz Vranja, koja se bavi proizvodnjom tekstila, imalo pozitivan efekat na ovu lokalnu zajednicu.

Svi ekonomski pokazatelji su pozitivni. U ovom pogonu je oko 100 žena iz povratničkih porodica pronašlo posao i svoju egzistenciju“, rekla je Runićeva.

Dodala je da je otvaranje ovog pogona indirektno uticalo i na opštinski budžet.

Budžet se ovime puni po osnovu raznih prihoda, pa eto i po osnovu prihoda od poreza na dohodak koji oni ostvaruju“, kazala je Runićeva.

Istakla je da bi bilo dobro kada bi u Drvaru bilo još ovakvih pogona.

Bilo bi dobro kada bismo imali dva-tri ovakva ili slična pogona, sa 50 radnika, a da nisu primarna prerada drveta, s obzirom na to da je to u opštini Drvar osnovna privredna grana“, navela je Runićeva.

Dodala je da aktivno vode razgovore s još nekoliko kompanija, s ciljem da i oni svoje pogone otvore u ovoj opštini.

Kao načelnik se trudim da dođem do tih investitora. Ima nekih najava, ali ne bih sada ništa konkretno da govorim o tome“, navela je Runićeva.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorili su krajem januara lani u Drvaru pogon fabrike “Yumco” iz Vranja, a za čiju gradnju je Vlada Srbije izdvojila 500.000 eura.

(Nezavisne novine)