Tema u fokusu

Inter iz Tešnja završava solarnu elektranu i kreće s izgradnjim stambenih zgrada


Jedna od najbrže rastućih kompanija u BiH, Inter d. o. o. Tešanj u ovoj godini kreće s realizacijom značajnog projekta izgradnje stambenih zgrada.

Riječ je o izgradnji dva stambena kompleksa u Jelahu, u sklopu kojih će biti veći broj stanova za potrebe tržišta. Ukupna vrijednost projekta iznosit će oko 10 miliona KM, a predviđeno je da Inter okonča ovaj projekat do kraja 2023. godine.

Prema riječima Dine Ahmića, direktora kompanije Inter d. o. o. Tešanj, u ovoj godini se planira realizacija još dva značajna projekta.

Obnova mehanizacije

„Planiramo povećati kapacitet postojeće betonare, te obnoviti mehanizaciju i vozni park, što prdstavlja ulaganje od 500.000 KM. U ovoj godini također planiramo završiti projekat i pustiti u rad solarne fotonaponske elektrane kapaciteta 150 kWa. i 20 kWa, rekao je Ahmić.

Kompanija “Inter” d. o. o. Tešanj počela je sa radom 1990. godine pod nazivom “Inter” p. p. Matuzići Doboj jug. Osnivanje ove firme bio je jedan u nizu uspješnih poslovnih poduhvata iskusnog građevinara, Šemse Ahmića.

„Prvi osnivač i vlasnik kompanije bio je moj djed, rahmetli Šemso Ahmić, koji je imao vlastiti građevinski obrt još od 1970. godine. Danas se kompanija i dalje bavi građevinskom djelatnošću, ali i projektovanjem, trgovinom, proizvodnjom betona i ALU i PVC stolarije, kao i uslugama transporta u zemlji i inostranstvu“, istaknuo je Dino Ahmić.

Zahvaljujući dugogodišnjem kontinuiranom ulaganju u razvoj, Inter d. o. o. je osigurao vlastite resurse i time zaokružio kompletan proces obavljanja građevinske djelatnosti.

„Raspolažemo vlastitom betonarom, transportnom jedinicom, pogonom za proizvodnju ALU i PVC stolarije, vlastitim skladištem, trgovinom građevinskog materijala i trgovinom autodijelova“, istaknuo je Ahmić.

Danas je Inter d. o. o. jedna od najbrže rastućih kompanija u Bosni i Hercegovini.

„U proteklim godinama našega rada izgradili smo stambene objekte kolektivnog stanovanja, zatim razne poslovne, proizvodne, vjerske, sportske i objekte infrastrukture. Stekli smo povjerenje klijenata jer gradimo kvalitetno, poštujemo sandarde i ugovorene rokove i smatramo da je to ključ našeg uspjeha i razlog dobrog poslovanja u ovim izazovnim vremenima“, tvrdi Ahmić.

Povećali prihode u 2020.

Inter d. o. o. je i većinski vlasnik DD ”DC” Kraševo Tešanj, gdje je smješten carinski terminal UIO. Kompanija DD „DC“ Kraševo Tešanji također uspješno posluje dugi niz godina na čijem čelu je direktor Šemso Ahmić, brat Dine Ahmića. Zajedno sa firmom “Šema” d.o.o. Tešanj, koja je također u vlasništvu porodice Ahmić, kompanije čine povezano pravno lice.

„Možemo istaći da pandemija Covid-19 nije uticala na poslovanje naše kompanije u 2020. i završili smo sve planirane projekte u skladu sa zaključenim ugovorima i povećali smo prihode“, kaže Ahmić.

Kako dalje navodi direktor Ahmić, Inter danas zapošljava 96 radnika, među kojima je i visokoobrazovan stručni kadar, koji može odgovoriti svim poslovnim izazovima sve zahtjevnijeg građevinskog tržišta u smislu energetski učinkovite gradnje.

„Želimo i dalje biti građevinska firma prepoznatljiva u BiH i regionu kako po kvaliteti proizvodnje i izgradnje, tako i po odnosima s klijentima, radnicima i lokalnom zajednicom, primjenjujući pri tome visoke ekološke standarde“, rekao je Ahmić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić