Novosti

Drvoprerađivači na koljenima: Potražnja za proizvodima smanjena za 30 do 40 posto


Brane Vitomir iz Udruženja drvoprerađivača Romanija-Sokolac rekao je za Srnu da se pandemija koronavirusa negativno reflektuje na proizvodnju u oblasti drvoprerade i da je potražnja za njihovim proizvodima smanjena za 30 do 40 posto.

Vitomir, koji je vlasnik drvoprerađivačkog preduzeća Žarson, naglasio je da pandemijska neizvjesnost koči potencijalne ulagače, čak i one sklone riziku, tako da je sve manje investiranja u novu gradnju, što dovodi drvoprerađivače do ivice rentabilnosti.

Smanjena je potražnja drvoprerađivačkih proizvoda za 30 do 40 posto, a dodatni problem je nepovoljna epidemiološka situacija zbog koje veliki broj radnika odsustvuje sa posla, bilo da se liječe ili su pod zdravstvenim nadzorom, što dovoljno govori o uticaju pandemije na naše poslovanje, rekao je Vitomir.

On je istakao da drvoprerađivači, bilo da su registrovani kao zanatsko-preduzetničke radnje ili privredna društva, redovno izmiruju obaveze i da često pomažu društvene, kulturne i sportske aktivnosti u svojim zajednicama.

Vitomir je rekao da se nevolje u poslovanju drvoprerađivača, uzrokovane epidemijom koronavirusa, neće moći prevazići dodjelom pojedinačne pomoći u manjem broju slučajeva od resornog ministarstva, pogotovo u vremenu neizvjesnosti kada malo ko planira veća ulaganja, proširenje i unapređenje proizvodnje.