Novosti

USK u problemima: Komplikovane procedure tjeraju investitore


Neusklađeno stanje u zakonskoj regulativi u oblasti urbanizma i građenja, s kojom se već decenijama suočavaju sve lokalne zajednice na području Unsko-sanskog kantona, u značajnoj mjeri usporava privredni razvitak ovoga kantona.

Ovo je potvrdio Adnan Alagić, ministar prostornog uređenja i građenja USK, istakavši kako su zbog toga pokrenute procedure u vezi s izmjenama Zakona o građenju, te se do kraja ove godine očekuju nova zakonska rješenja.

“Informacije s terena, od privrednika i običnih građana, govore kako oni imaju velike poteškoće prilikom ishodovanja urbanističkih saglasnosti i građevinskih dozvola. Jedan od razloga zašto investitori odustaju i zbog čega građani napuštaju kanton može biti i to što se rješenja za građenje objekata čekaju predugo ili se uopšte ne mogu dobiti. Mi jednostavno moramo stvoriti ambijent da se lakše i brže dolazi do potrebne dokumentacije”, kazao je Alagić.

Promjene pomenutih zakonskih rješenja podržavaju i lokalne zajednice, a Nedžad Zukanović, načelnik općine Ključ, kaže kako zakoni moraju biti mnogo prohodniji i jednostavniji.

“Pokazalo se da preklapanje brojnih nadležnosti između kantonalnog i lokalnog nivoa nije dobro, investitori se šetaju, gube dragocjeno vrijeme i strpljenje, a mnogi na kraju i odustaju zbog složene i komplikovane procedure”, ističe Zukanović. Prema njegovom mišljenju, neophodno je brojne nadležnosti koje su sada u ingerenciji kantona prebaciti u nadležnost lokalnih vlasti, što će značajno olakšati ishodovanje potrebnih dozvola i odobrenja za građenje.

Također, jedan od značajnih problema s kojima se susreću potencijalni investitori u ovome kantonu su i neusklađenost podataka u oblasti zemljišnih knjiga.

Ovaj problem je najizraženiji na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše, a pred tamošnjim sudovima vode se brojni i dugotrajni sudski procesi zbog utvrđivanja stvarnog vlasništva nad nekretninama.

“Problem je što sve lokalne zajednice u USK nemaju gruntovnice pa se samo na osnovu posjedovnog lista izdaju rješenja o građenju. Na terenu se potom često javljaju problemi jer se dešava da nekretninama raspolažu druga lica pa se potom pokreću dugotrajni sudski procesi kako bi se utvrdilo stvarno vlasništvo. Sve to oduzima vrijeme, novac i energiju”, istakao je  Alagić.

On je pojasnio kako katastar označava posjed, a gruntovnica vlasništvo nad nekretninama, te da postoji velika neusklađenost između jednog i drugog.

Prema njegovim riječima, ovaj problem u velikom broju slučajeva koči ekonomski razvitak jer se investitori susreću s problemima prilikom realizacije svojih projekata, što destimulirajuće djeluje na dalje investicije.

Nezavisne novine