Tema u fokusu

Projekt 30 ispod 30: Kanita nam otkriva kako je raditi za jednog od najpoželjnijih svjetskih poslodavaca


KPMG je internacionalna kompanija koja trenutno postoji u 146 zemalja, a koje zajedno zapošljavaju 227.000 ljudi. Na tržištu u Bosni i Hercegovini KPMG je prisutan već više od 20 godina i zapošljava oko 60 osoba.

U BiH, kao i u svijetu, ova kompanija zapošljava visoko kvalitetan kadar koji posjeduje izuzetan nivo profesionalnosti, integriteta i etičnosti kako u poslovnom svijetu tako i privatno. U svijetu koji je podložan brzim i ponekad neočekivanim promjenama, trude se pružiti povjerenje svojim klijentima i svim kolegama, te su sa razlogom jedan od najpoželjnijih svjetskih poslodavaca.

Iskustvo u KPMG-u zaposlenicima otvara vrata u najvećim korporacijama kako u našoj državi tako i u svijetu, a preko 100 bivših zaposlenika iz KPMG BH sada obavlja poslove na rukovodećim pozicijama u brojnim međunarodnim i domaćim kompanijama.

Vrijednosti ovog kolektiva predstavit ćemo vam kroz priče Kanite Hasković, menadžera u odjelu revizije, i Vedrana Vukotića, Partnera u KPMG BH, koji su potvrda da su mladost i iskustvo dobitna kombinacija za velike stvari. Ovaj dvojac učesnik je projekta “30 ispod 30” u organizaciji agencije Represent Communications BiH i njenih partnera kojim se žele istaknuti vrijedni mladi ljudi, okosnice svojih kompanija iz različitih oblasti poslovanja.

Ko je Kanita Hasković?

Ovo je uvijek najteže pitanje, kako predstaviti sam sebe. Ja sam 28-godišnja djevojka koja je rođena i odrasla u Sarajevu. Osoba sam koja jako voli putovanja i dosta sam putovala (kako privatno, tako i zbog edukacija i poslovnih obaveza), ali i osoba koja se uvijek vraća kući, u Sarajevo. Diplomirani sam ekonomista i ovlašteni računovođa u Velikoj Britaniji (ACCA diploma). Radim u KPMG BH u Sarajevu, međunarodnoj korporaciji koja je jedna od četiri velike revizorske firme prisutne na globalnom i lokalnom tržištu. Moja trenutna pozicija je pozicija menadžera u odjelu revizije i poslovnog savjetovanja. Slobodno vrijeme najradije izdvajam za druženje sa porodicom i prijateljima, a u 2020. godini postala sam i mama. Također, volim pratiti sport, a cijela situacija sa COVID-19 imala je dosta utjecaja na ovaj dio te smo svi bili pod brojnim ograničenjima. Nadam se da ćemo se što prije ponovo vratiti u normalu i da će se utakmice ponovo igrati pred publikom, te da neće biti ograničenja za putovanja.

Koliko dugo ste u ovom sektoru?

Nakon završenog fakulteta 2014. godine, po preporuci profesora, dobila sam poziv za testiranje u KPMG-u. Nakon uspješno završenog testiranja pozvana sam na intervju te mi je naš HR menadžer nakon nekoliko dana javio da sam primljena. KPMG je moje prvo pravo radno iskustvo i tu sam već sedam godina.

Opišite nam vaš razvojni put u KPMG-u?

Ono što je jako specifično u KPMG-u jeste da svi prolaze isti razvojni put. Generalno, počinje se sa pozicijom Intern/Junior. Od prvog dana, uposlenici KPMG-a imaju jasno definiran „career path“ koji se ažurira i prati te svako dobije svog performans menadžera (koji se može mijenjati na godišnjem nivou) koji prati razvojni put. Dalje napredovanje uvjetovano je kvalitetom rada koje ocjenjuju sve kolege koje su na višoj poziciji te uspješnosti vezano za profesionalno usavršavanje koje se najčešće odnosi na ACCA ispite. U ovih sedam godina rada, napredovala sam kroz pet nivoa – junior, senior, supervizor, asistent menadžer i menadžer. Svaka od ovih pozicija sa sobom nosi očekivanja koja su vezana za kombinaciju sposobnosti koje se tiču tehničkog znanja (kako profesionalnog tako i IT), odnosa s klijentima i odnosa s kolegama.

Od koga ste najviše naučili u ovom poslu?

Uči se od svakog i uči se stalno – takav je koncept naše firme. Jako često imam priliku da radim i sa kolegama iz drugih odjela unutar naše firme i takva saradnja bude zaista interesantna i uvijek nosi neke nove informacije koje mogu iskoristiti dalje u radu. Ipak, kada se uzme sveobuhvatno mogu reći da sam najviše naučila i još učim od Mirne Sefo (direktor u našoj firmi) i Vedrana Vukotića (partner u našoj firmi), mojih iskusnijih kolega, koji su mi i bili performans menadžeri u ovih sedam godina.

Šta podrazumijeva vaša uloga u kompaniji?

Uloga menadžera u našoj firmi je definirana iz različitih perspektiva koje se mogu podijeliti na rad na angažmanima, razvoj poslovanja, zaposlene i profesionalni razvoj. Moja uloga vezana za rad na angažmanima podrazumijeva odgovornost za upravljanje i koordinaciju aktivnosti vezano za angažman, upravljanje resursima, nadzor rada na terenu, praćenje povratnih informacija od strane klijenta, rješavanje problema i izvještavanje partneru (Vedranu), kao i identificiranje i dodjelu odgovornosti timu na terenu. Uz to, kao menadžer aktivno radim na razvoju poslovanja kroz praćenje tržišta, održavanje odnosa s klijentima i aktivno učestvovanje u pripremi ponuda.

Trenutno sam i performans menadžer za četvero naših kolega na različitim pozicijama. Profesionalni razvoj odnosi se na dodatno usavršavanje koje dolazi sa rolom menadžera, a konkretno se odnosi na dodatno usavršavanje i razvoj u poljima koja su prepoznata kao perspektivne strane kod pojedinca. Ispred KPMG BiH bila sam involvirana i u globalni tim koji se bavio razvojem novog softvera koji koristimo u reviziji.

Koje osobine su neophodne da biste uspjeli u ovom poslu?

Prije svega nepresušna volja i snalažljivost. Svi mi koji radimo zajedno imamo različite pozadine i osobine te upravo zato činimo dobar tim, ali vrlo brzo se pokaže da oni koji nemaju volju i nisu snalažljivi ne ostanu dugo u našoj firmi. Naravno, poslovanje u ovom poslu nije moguće bez nezavisnosti, visokog nivoa etičnosti i povjerljivosti. Uz sve to, s obzirom na veliki broj obaveza koje nekako dolaze istovremeno, lako se mogu izgubiti i cilj i volja. Stoga, snažna motivacija i želja da se nadolazeći zadaci uspješno završe, i to konstantno na istom, visokom kvalitetu s konstantnim doprinosima i novinama, su nešto bez čega se ovaj posao ne može raditi.

Koji je najbolji dio vašeg radnog dana?

Radni dan u reviziji i poslovnom savjetovanju nikad nije isti te se rijetko ponovi isti dan. Postoji nekoliko stvari koje čine svaki dan poseban i uglavnom se vežu za ljude i naš kolektiv. Uvijek mi je posebno drago kad vidim koliko su svi spremni pomoći i ostaviti sve trenutne aktivnosti ukoliko postoji pitanje koje treba da riješimo. Budem zaista sretna kada projekat privedemo kraju i dođemo do korisnih rezultata za naše klijente.

Pruža li se mladima dovoljno šansi u biznis svijetu?

Mislim da prilike definitivno postoje, međutim, mladi moraju biti ti koji će pronaći te prilike i možda na početku birati više ideju da steknu iskustvo i znanje. U razgovorima uvijek spominjem grupu svojih kolega sa fakulteta. Bili smo prva generacija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu koja je pohađala cjelokupan program na engleskom jeziku i bilo nas je oko 40-50 na prvoj godini. Sada kad pogledam, tih 40-50 ljudi se nalaze na fenomenalnim pozicijama širom svijeta, ali zaista širom svijeta – ima nas u Americi, Australijii i širom Evrope. Poslovi koje rade su u raznim domenima, uključujući akademska istraživanja, korporacije i NGO. Tužni dio je da nas je najmanje ostalo u BiH. To je već druga tema i poražavajuće da mladi u BiH ne ostaju.

Vjerujem da bi i moja priča bila drugačija da nisam imala priliku započeti svoju karijeru u KPGM BH. Uz to, u našoj firmi veliki broj rukovodećih pozicija zauzimaju upravo mladi – samo u ovoj godini imamo tri mlada menadžera u odjelu revizije, dva u Sarajevu i jednog u Banjoj Luci. Posljednje, ali ništa manje važno jeste i to da, kada pogledam sve kolege iz KPMG-a koji su radili tu barem četiri-pet godina te više ne rade u našoj firmi (a vjerujem uvijek će je smatrati svojom firmom) svi oni su na rukovodećim firmama kako velikih korporacija i banaka u zemlji, tako i u inostranstvu. Naravno, ovo su sve svijetli primjeri, a u našoj zemlji postoji bezbroj suprotnih primjera i to je nešto na čemu svi moramo aktivno raditi kako bi došlo do promjena.

Najisplativija investicija u vašem životu?

Brojne ideje mi naumpadaju kod ovog pitanja. Ipak, kada se uzmu sve osnove šta to čini investiciju najvažnije što zaista može biti odgovor na ovo pitanje jeste obrazovanje i volontiranje. Kroz obrazovanje sam stekla brojna teoretska znanja, a kroz volontiranje u nevladinim organizacijama od sedmog razreda osnovne škole, osim toga što sam stekla brojna iskustva i vještine, stekla sam brojne prijatelje, a isto tako zaista osjetila koliko je značajno aktivno učestvovati u razvoju lokalnog društva. Stoga bih preporučila svim mladim da pokušaju biti aktivno involvirani u svoje lokalno društvo kroz volontiranje s obzirom na to da će to sigurno doprinijeti ne samo njima, već i mnoštvu drugih u njihovoj okolini.

 

RIJEČ MENTORA VEDRANA VUKOTIĆA

Ono što također vrijedi istaknuti jeste i uloga KPMG BH u pružanju šanse mladim ljudima i to u više segmenata s obzirom na to da svake godine zapošljavaju barem desetak diplomanata koji time dobiju priliku da direktno rade sa uspješnim mladim ljudima koji su prošli isti put.

”Učestvovali smo i bili savjetnici u značajnom broju transakcija u zemlji u ukupnom volumenu preko pet milijardi eura, i podržavali strane, ali i domaće investitore u adresiranju poslovnih i finansijskih problema. Doprinosili smo i doprinosimo u usavršavanju i razvoju računovodstvene struke. Kvalitet i znanje cijenimo na prvom mjestu i u KPMG-u možete pronaći ljude najrazličitijih profila, a svi su povezani ovim karakteristikama. Pružamo prilike najboljim studentima i obrazujemo najbolji kadar kroz naše edukacije jer takvi i sami želimo biti, a znanje je ono što kroz svoje usluge i nudimo.

Bosna i Hercegovina je jedinstvena država u svijetu po mnogo čemu, a mi se kroz svoj posao trudimo održati i patriotski i internacionalni duh. Kada kažemo patriotski, podrazumijevamo da koristimo svaku priliku za odgovorno djelovanje u društvu i uvijek se rado uključimo u različite akcije – od ekoloških do humanitarnih akcija za one koji su u potrebi. Kada govorimo o internacionalnom, primjenjujemo najviše standarde i vrijednosti kakve primjenjuju svi KPMG uredi širom svijeta.