Novosti

Bečka zračna luka pušta u pogon najveći solarni sistem u Austriji


Bečka zračna luka Schwechat nastavlja provoditi mjere kojima nastoji doprinijeti zaštiti klime. Tako je nedavno najavljeno da će se na području zračne luke izgraditi najveći fotonaponski sistem u Austriji. Obuhvaćat će osam solarnih sistema ukupne snage oko 24 MW koji će se prostirati na površini od oko 24 hektara, što otprilike odgovara površini 48 nogometnih igrališta. Očekuje se da će se ondje godišnje proizvoditi otprilike 30 miliona kWh električne energije. Time bi trebali pokriti trećinu potrošnje struje na aerodromu, a tolika količina energije dovoljna je, primjerice, za opskrbu oko 7.000 kućanstava godišnje.

Aerodrom Schwechat 2016. godine započeo je s postavljanjem solarnih sistema. Na području zračne luke dosad je instalirano ukupno pet takvih sistema koji se uglavnom nalaze na krovovima zgrada ili hangara, a sada namjeravaju postaviti još tri nova. Dva manja nalazit će se na parkiralištu, a jedan će biti smješten na površini u neposrednoj blizini piste. Izgradnja novih solarnih sistema trebala bi započeti ovog proljeća, dok bi na ljeto 2022. trebali biti pušteni u rad.

Postavljanje solarnih sistema samo je jedna od brojnih mjera koje ova zračna luka provodi s ciljem postizanja klimatske neutralnosti. Tako se, primjerice, postojeća rasvjeta postupno zamjenjuje ekološki prihvatljivim LED rasvjetnim tijelima. Bečki aerodrom sve se više oslanja i na električnu mobilnost, a trenutačno ima više od 380 e-vozila. Nova i moderna zgrada Vienna Airport Office Park 4 koristi geotermalnu energiju te je već nekoliko puta proglašena najodrživijom poslovnom zgradom u Austriji.

Posljednjih je godina zračna luka Schwechat smanjila emisiju CO2 za 70 %, a potrošnju energije za više od 40 %. Predsjednik uprave Günther Ofner istaknuo je da je ova zračna luka na dobrom putu da postane prva „zelena” zračna luka u Europi te da će za samo nekoliko godina postići klimatsku neutralnost.

(seebiz.eu)