Novosti

Do 2026. godine u Hrvatskoj 100.000 punjača za električna vozila


Udruženje Strujni krug, koju su lani pokrenuli suosnivač HGspota Hrvoje Prpić, poslovni anđeo Saša Cvetojević i suosnivačica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper, predstavila je dosad najambiciozniji projekt elektromobilnosti u Hrvatskoj. Udruženje planira do 2026. u Hrvatskoj postaviti 100.000 punjača za električna vozila, i to instalacijom punjača u stupove javne rasvjete. Cijeli bi se projekt realizirao kroz saradnju s gradovima, a interesa za ovakvo rješenje ne manjka ni među firmama.

Hrvoje Prpić, predsjednik udruženja Strujni krug, kaže da čak 30 posto vozača električnih vozila u Hrvatskoj nema mogućnost prekonoćnog punjenja svojih vozila. Oni ih, naime, drže na javnim i gradskim parkiralištima, a njihov će broj s daljnjim porastom korištenja električnih vozila samo rasti.

“U Londonu su tom problemu doskočili instalacijom infrastrukture za punjenje u stupove javne rasvjete, a naša udruga se zalaže da se slično rješenje primijeni i u Hrvatskoj, te smo već krenuli s razradom plana. Naime, kako bi riješila probleme vlasnika električnih vozila koji svoja vozila ostavljaju preko noći na ulici, britanska tvrtka Ubitricity pokrenula je projekt ugradnje punjača u rasvjetne stupove te je dosad postavila pet tisuća punjača na ulicama Londona. To je rješenje prikladno i za Hrvatsku”, kaže Prpić.

Ubitricity je u kratko vrijeme postao najveći pružatelj usluga punjenja električnih vozila u Velikoj Britaniji. U januaru ga je preuzeo naftni div Shell i nastavio razvijati njegove usluge. Prpić navodi da stoga nije neobično što interes za taj projekt pokazuju firme članice udruženja Strujni krug.

“Sama udruga ne planira postavljanje punjača, nego organizaciju cijelog projekta. U njega je već uključen velik broj trenutnih operatera koji posluju u Hrvatskoj, nekoliko tvrtki koje se bave proizvodnjom punjača te nekoliko savjetodavnih kompanija koje rade na izradi dokumentacije. Naš je plan pripremiti dokumentaciju i isporučiti je gradovima kako bi mogli pokrenuti natječaj. Osim toga, lobirat ćemo da se projekt implementira u Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine, čime bi se djelomično i subvencionirao”, kaže Prpić.

Navodi da su od energetskih operatera zainteresirani, među inima, GEN-I i EON te firme poput Piraexa. Kaže da su interes pokazale i dvije firme koje ne može imenovati. No, po najavama u proteklih godinu dana poznato je da su među članovima i HT, Croatia osiguranje, Bolt, Lime, leasing kuće, firme koje se bave prodajom električnih bicikala i romobila te opreme za električna vozila te općenito svi koji se bave elektromobilnošću u Hrvatskoj.

Udruženje Strujni krug trenutno broji više od 300 članova, od toga je 50-ak firmi.

Navodi da izbor lokacija na koje se planira postavljanje punjača u potpunosti prepuštaju gradovima.

“Sigurni smo samo da se punjači ne bi postavljali u prostorima koji nisu urbani, nego samo na mjesta gdje postoje javna parkirališta, a građani nemaju pristup svojim priključnim mjestima. Pazili bismo da nova infrastruktura ne stvara smetnje pri kretanju građana”, zaključuje Prpić.

(Jutarnji list)