Novosti

Poziv Poreske uprave RS: Prijavite se za dostavu računa na mejl


Poreska uprava Republike Srpske poziva poreske obveznike – vlasnike nepokretnosti da iskoriste mogućnost dostavljanja poreskih računa za porez na nepokretnosti na adresu elektronske pošte i tako jednostavnije i brže izvršavaju svoje obaveze.

Da bi ostvarili tu mogućnost, poreski obveznici – vlasnici nepokretnosti treba da popune i potpišu obrazac saglasnosti za dostavljanje poreskih akata i dostave ga Poreskoj upravi RS. Obrazac saglasnosti i stručno uputstvo za davanje saglasnosti za dostavljanje poreskih akata elektronskom poštom postavljeni su na internet stranici Poreske uprave RS, u sekciji nepokretnosti.

“Kako bi poreskim obveznicima – vlasnicima nepokretnosti dodatno olakšali mogućnost prijave za dostavu računa na mail adresu, Poreska uprava RS će po jedan primjerak saglasnosti poslati zajedno sa poreskim računom za porez na nepokretnosti za 2021. godinu, čija distribucija počinje krajem marta”, naveli su iz Poreske uprave RS.

Procedura je veoma jednostavna, poreski obveznik – vlasnik nepokretnosti treba da popuni obrazac saglasnosti, navede svoju mail adresu i da lično ili poštom dostavi popunjen i potpisan obrazac nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave RS. Oni koji se odluče za ovu uslugu po dobijanju poreskog računa na mail adresu imaju obavezu da sa svog maila potvrde prijem i tu se završava kompletna procedura.

Ova usluga Poreske uprave je nastavak aktivnosti na pojednostavljenju procedura i digitalizaciji procesa u ovoj instituciji, s ciljem da poreski obveznici na lakši, brži, jednostavniji i jeftiniji način izvršavaju svoje poreske obaveze, odnosno da Poreska uprava RS bude još efikasniji servis građana.

“Ova mogućnost je posebno korisna za poreske obveznike – vlasnike nepokretnosti iz Republike Srpske, koji žive ili rade u inostranstvu, a koji od sada svoje poreske račune mogu dobijati na mail adresu, te pravovremeno izmiriti svoje obaveze i na taj način izbjeći eventualne sankcije. Pored toga, prihvatanje ovakvog vida komunikacije sa Poreskom upravom RS je posebno važno u uslovima pandemije virusa korona, kada se preporučuje izbjegavanje fizičkog kontakta ljudi”, dodali su iz Poreske uprave RS.