Novosti

Francuska: IKEA na sudu zbog špijuniranja radnika i kandidata za posao


Francuska podružnica švedskog lanca trgovina namještaja Ikea našla se na optuženičkoj klupi pred sudom u Marseillesu zbog tvrdnji sindikata da je organizirala razrađeni sistem špijuniranja radnika i kandidata za posao.

Suđenje je počelo u ponedjeljak, a optužnica je podignuta protiv firme Ikea France i nekoliko njezinih bivših čelnika koji bi mogli dobiti zatvorske kazne.

Francuski listovi “Okovani patak” (Le Canard Enchaine) i Mediapart otkrili su razrađeni sistem nadzora u 2012. godini.

Tužitelji su pokrenuli slučaj nakon što je sindikat Force Ouvriere podnio tužbu.
Ikea France po tvrdnjama tužitelja je uspostavila “sistem špijuniranja” u cijeloj Francuskoj, prikupljajući informacije o privatnom životu stotina radnika i onih koji su to tek trebali postati, uključujući i povjerljive podatke o kaznenim evidencijama.

Kompanija je nakon medijskih izvještaja otpustila četiri rukovoditelja, ali još joj prijeti novčana kazna do 3,75 miliona eura.

Grupa od 15 optuženika uključuje i bivše upravitelje trgovina i najviše čelnike, poput bivšeg izvršnog direktora Stefana Vanoverbekea i njegovog prethodnika Jean-Louisa Baillota, ali i četvorica policajaca, zbog sumnje da su odavali povjerljive informacije.

Optužbe uključuju nezakonito prikupljanje ličnih podataka, primanje nezakonito pribavljenih ličnih podataka i kršenje profesionalne tajne, a neke od njih predviđaju maksimalnu 10-godišnju zatvorsku kaznu.

U središtu Sistema bio je Jean-Francois Paris, bivši direktor Ikee France za upravljanje rizicima, koji je prema tvrdnjama tužitelja redovno privatnim istražiteljima slao popise imena za ‘istragu’.

Njihovi su troškovi ponekad iznosili do 600 hiljada eura godišnje, prema sudskim dokumentima koje je AFP dobio na uvid.

Sud istražuje Ikeine postupke u periodu od 2009. do 2012. godine, ali tužitelji su objavili da je praksa započela gotovo deset godina ranije.

Odvjetnik Ikee France Emmanuel Daoud priznao je da je slučaj otkrio “organizacijske slabosti” u Ikea France.

“Kakvu god presudu sud donio, firma je već dosta strogo kažnjena u pogledu reputacije”, rekao je Daoud.

(Jutarnji.hr)