Novosti

Požar u japanskoj tvornici čipova mogao bi uticati na Europu i SAD


Požar u tvornici čipova japanskog Renesasa  zabrinuo je Toyotu, Nissan i Hondu, a posljedice bi mogli osjetiti i Europa i SAD, i to u vrijeme globalne nestašice čipova koji se koriste u autoindustriji.
Renesas drži oko 30 posto globalnog tržišta posebnih čipova koji se koriste u automobilima, podsjeća Reuters.

Japanskoj komapaniji, kako poručuju trebat će najmanje mjesec dana da pokrenu proizvodnju 300-milimetarskih poluvodičkih pločica u tvornici u blizini grada Nake, na sjeveroistoku Japana, u kojoj je prošlog petka izbio požar zbog električnog kvara i zahvatio strojeve.

Pločice tih dimenzija koriste se u autoindustriji. Požar je zahvatio dvije trećine strojeva na kojima se proizvode, dok su postrojenja za proizvodnju 200-milimetarskih pločica ostala neoštećena.

Japanski proizvođači automobila tek su počeli procjenjivati moguće posljedice požara u proizvodnji.

“Prikupljamo informacije i pokušavamo procijeniti eventualne posljedice požara po naše poslovanje”, rekao je Hondin glasnogovornik.

Također su glasnogovornici Toyote i Nissana potvrdili da procjenjuju novonastalu situaciju.

“Vjerojatno će trebati više od mjesec dana da se isporuke normaliziraju. S obzirom na to, Toyotu očekuje vrlo nestabilna proizvodnja u aprilu i maju”, rekao je Seiji Sugiura, viši analitičar u istraživačkom institutu Tokai u Tokiju, dodavši da misli kako će Honda, Nissan i ostali proizvođači također biti u teškoj situaciji.”

(Index.hr)