Novosti

Za gradski prevoz u Sarajevu bit će izdvojeno 40 miliona eura


Za projekat gradskog prevoza Sarajevo bit će izdvojeno četrdeset miliona eura, čime će se poboljšati kvalitet života stanovnika Kantona Sarajevo, te pomoći u zaštiti okoline.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas s predstavnicima Evropske investicijske banke (EIB) Mateom Rivelinijem i Jakopom Lensi Orlandom ugovor o finansiranju ovog projekta.

“Poznato je koliko Sarajevo ima problema sa gradskim prevozom, prometnim gužvama, ali i velikim zagađenjem zraka zbog svih ovih problema. Ovaj projekat jedan je od rijetkih koji će uticati da se ovi nedostaci pokušaju riješiti. Zato smo zahvalni predstavnicima EIB-a, što su podržali ovako kvalitetan i bitan projekt za sve građane Srajeva, ali i posjetioce ovog grada”, kazao je Bevanda.

Bevanda je istakao i to da je ovaj projekat od posebnog značaja za stanovnike sarajevske opštine Vogošća, jer se odnosi na obnovu trolejbusne mreže i voznog parka, kako bi ponovo profunkcinisao javni prevoz na ovoj relaciji.

Projekat će biti realizovan kroz tri povezana projekta, a odnosi se nabavu trolejbusa i rekonstrukciju trolejbusne mreže za Vogošću te izgradnju saobraćajnice južna longitudinala.

Prema odredbama ugovora, ovaj kredit od 40 miliona eura ima rok otplate 25 godina, uključujući greis period od pet godina, a alokacija kredita je na Federaciji BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.