Novosti

Firma iz Bugojna uspjeh gradi na izvozu jagodičastog i šumskog voća


[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]Kompanija Starnet iz Bugojna jedna je od rijetkih kompanija u BiH koja proizvodi, otkupljuje i prodaje šumske plodove i jagodičasto voće.

Ova kompanija je svojim kontinuiranim profesionalnim radom i stalnim usavršavanjem postala lider u proizvodnji i preradi jagodičastog i šumskog voća.

Imamo svoje vlastite zasade. Sve izvozimo ka EU. Imamo prijavljenih oko 14 radnika trenutno, a sezonski po potrebi uzimamo još deset-dvanaest dodatnih radnika. Otkupljuje se jagodasti sektor: jagoda, malina, kupina, borovnica…Mi se nismo bazirali na velik asortiman otkupa tih kultura i na tome se pokušavamo usavršiti, jer kad se radi puno kultura, onda nisi ni u čemu baš dobar, tako da smo to sveli na minimalan broj”, kazao je Tihomir Pocrnja, vlasnik i direktor firme Starnet iz Bugojna.

U prvoj poslovnoj godini ova firma je otkupila preko 700 tona proizvoda jagodičastog i šumskog voća.

Njihov cilj je širiti se, zadržati kvalitet proizvoda te otvoriti nova radna mjesta, što su do sada uspješno realizovali.

Prije četiri godine ukazala se potreba za kreditnim sredstvima kako bi firma dodatno proširila svoje kapacitete.

Veliki dio kredita koje sam dobio od Razvojne banke su usmjereni prema kooperantima kojih imamo oko 500 i svake godine, zavisno od kvaliteta robe, mi otkupimo malo više ako je dobar kvalitet robe, ako je kvalitet loš onda otkupimo manje. S obzirom da sve kredite stižemo uredno, trenutno nemamo novih planova. Jedini cilj je da zadržimo dobru saradnju sa kooperantima. Mi dobar dio svog otkupa platimo više od pola unaprijed nego što nam dođe”, naglasio je Pocrnja.

(Capital.ba)

[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]