Novosti

Podrška za mlade u Tuzlanskom kantonu


Vlada Tuzlanskog kantona planira novi oblik podrške za mlade, a radi se o saradnji s Investicijskom fondacijom “Impak” u pogledu realizacije i daljeg razvoja programa podrške poduzetništvu na području nerazvijenih i manje razvijenih lokalnih zajednica ovog kantona.

U utorak je, na sjednici Vlada TK utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava.

 

Za realizaciju pet predviđenih oblika podrške planirano je ukupno 330.000 KM.

Ove godine planirano je subvencioniranje mladima kamate za kredite za stambeno zbrinjavanje, troškova za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama. Međutim, tu je i novi projekat podrške podržan od Vlade Švicarske i predviđen je iznos od 75.000 KM.

 

Projekat će biti realiziran u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje TK, Fondacijom ‘Impak’ te lokalnim jedinicima samouprave koje imaju manji stepen razvoja.”, rekao je Zlatan Muratović, ministar za mlade TK.

 

Projekat je zamišljen kao inkubator poslovnih ideja na području TK s ciljem pružanja podrške očuvanju postojećih poduzetnika te pružanja podrške samozapošljavanju nezaposlenih mladih. Lokalne zajednice će također učestvovati sa svojim sredstvima i pomenuta fondacija će na naš iznos dati još 100.000 KM.