Tema u fokusu

Brzorastuće kompanije u ZDK zapošljavaju skoro 10.000 radnika, a jedna općina se izdvaja


Najveći izvoz, prihod i dobit ostvarile su brzorastuće kompanije u Zeničko-dobojskom kantonu čije je sjedište na području općine Tešanj, pokazuju posljednji dostupni podaci bonitetne agencije LRC za 2019. godinu.

Informacijom da je Tešanj ispred Zenice koja je administrativni centar ovog kantona i najmnogoljudnija općina u ZDK nekih će se iznenaditi, ali ne i oni koji godinama prate razvoj biznisa u Federaciji BiH. Tešanj već dugo slovi za čudo bosanskog biznisa. Nije slučajno iz ove male općine i najbogatiji čovjek u BiH Izudin Ahmetlić, suvlasnik Hifa grupacije. Ima nešto u tom Tešnju i njegovim ljudima… jer da nije tako ova općina ne bi bila sedma u FBiH po ukupnom prometu na fiskalnim kasama (1,2 milijarde KM), odmah iza višestruko većih općina i gradova u FBiH.

No, vratimo se mi brzorastućim kompanijama (s prihodom ne manjim od milion KM godišnje) kojih je na području Tešnja 2019. bilo 58 i koje su zapošljavale 3.341 radnika. Ove kompanije su ostvarile izvoz od 79,3 miliona KM, prihod od čak 511,4 miliona KM i ogromnu dobit u iznosu od 41,9 miliona KM. Fantastičan rezultat za općinu u kojoj sveukupno živi tek 43.000 stanovnika.

Među tešanjskim brzorastućim kompanijama izdvaja se firma Green Light koja je po složenoj stopi rasta (CAGR) pretprošle godine napredovala za 225 posto. Kompanija se bavi cestovnim, avio i vodenim transportom robe, kao i logističkom podrškom, špedicijom, osiguranjem robe, kao i domaćim i međunarodnim transportom robe.

 

 

Zenica je ispred Tešnja samo po broju brzorastućih kompanija (62). U najvećem gradu ovog kantona brzorastuće kompanije ostvarile su izvoz od 25,6 miliona KM, prihod od 369,5 i dobit od 23,5 miliona KM. Zapošljavale su 2.645 radnika. Najbrže od svih zeničkih brzorastućih kompanija je rasla firma Feko-Sale s rastom pod CAGR-u od 1.681 posto. Ova firma je registrovana kao privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge.

U Visokom posluju 42 brzorastuće kompanije u kojima je bilo zaposleno 2.350 radnika. Visočke brzorastuće kompanije su ostvarile izvoz od 60,1 milion KM, prihod od 414,3 miliona KM i dobit od 17,9 miliona KM. Prvo mjesto među visočkim brzorastućim kompanijama drži MSS Mont (rast po CAGR 88 posto). Firma se bavi mašinskom obradom metala.

 

U Žepču je poslovala 21 brzorastuća firma u kojima je radilo 870 radnika. Ove firme su izvezle robu u vrijednosti od 40,5 miliona, uprihodovale 103,1 milion i svojim vlasnicima donijele dobit od 9,7 miliona KM. Najuspješnija od njih je bila kompanija Proming d.o.o. s rastom od 90 posto. Ova firma se bavi projektovanjem i ugradnjom grijnih sistema, klimatizacije, ventilacije, ali i projektovanjem i ugradnjom solarnih sistema.

Dvanaest brzorastućih kompanija poslovalo je pretprošle godine u Zavidovićima. Ove kompanije su ostvarile izvoz od 1,7 miliona KM, prihod od 28,6 i dobit od 1,4 miliona KM. U pomenutim kompanijama platu je zarađivalo 628 radnika. Po brzini rasta prvo mjestu u Zavidovićima zauzima kompanija EFtim Tuzlić (268 posto po CAGR). Ova firma je registrovana za promet, trgovinu i usluge i posjeduje stovarište građevinskog materijala.

U pet najuspješnijih općina u ZDK sa brzorastućim kompanijama u ovoj kategoriji posluje ukupno 195 kompanija. Ove kompanije su ukupno zapošljavale 9.834 radnika, a njihov izvoz je iznosio 207,4 miliona KM, prihod 1,4 milijarde KM i dobit 94,6 miliona KM. Vodeće djelatnost brzorastućih kompanija u ovih pet općina su cestovni prevoz robe (15), nespecijalizirana trgovina na veliko (14), apoteke i trgovina motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama (po 9), te trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavnicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima (7).

Kako smo naveli u jednom od prethodnih tekstova brzorastuće kompanije su one čije poslovanje generiše značajne pozitivne novčane tokove ili zaradu, koji se povećavaju znatno bržim stopama od ukupne ekonomije. Ove kompanije iz godine u godinu postižu izvanredne rezultate na svim poljima svog poslovanja. Neke od osnovnih karakteristika brzorastućih kompanija je da posjeduju kvalitetan tim i snažnu organizacijsku kulturu među svojim zaposlenicima, kvalitetne i pouzdane informacijske i komunikacijske alate i zaštićeno intelektualno vlasništvo.

Ovakve karakteristike brzorastuće kompanije stavljaju se u red favorita među onima koje će se naći na oku velikim preduzećima i investitorima koji traže upravo takve s kojima će ostvariti kvalitetno partnerstvo bilo da je riječ o dobavljanju roba ili uslugama.

Piše: Darko Omeragić