Novosti

Finansiranje poljoprivrednika povećano za 21 posto


Analiza Agencije za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing, pokazala je da su tokom 2020. godine u BiH objavljena 594 javna poziva za poljoprivrednike, što je u odnosu na 2019. godinu porast od čak 21 posto.

Analizirani su tenderi objavljeni u dnevnim novinama, službenim glasilima te na međunarodnim i domaćim web stranicama.

Pozivi su se odnosili na finansiranje i sufinansiranje poljoprivrednika, dodjelu sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, plastenika, sadnica, sjemena te kredite namijenjene razvoju poljoprivrede. Objavljeni su i pozivi za pčelare, otkup i poticaj proizvodnje mlijeka, voća i povrća, ali i za samozapošljavanje u djelatnosti poljoprivrede.

S obzirom na važnost ove djelatnosti i njenog još neiskorištenog potencijala za generisanje razvoja privrede u BiH, pohvalno je što imamo povećanje broja poziva za poticaje poljoprivredi u prošloj godini. Konkurse za poljoprivrednike objavljivale su najčešće općine, gradovi, ministarstva ali i domaće i strane nevladine organizacije”, istakao je Tarik Džaferović, direktor Briefinga BiH.

Prema podacima iz analize, 54 posto poziva za poljoprivrednike objavljeno u Federaciji BiH, 45 posto u Republici Srpskoj i jedan posto u Distriktu Brčko.

(Business-magazine.ba)