Novosti

Infrastrukturni projekti RS i Srbije vrijedni 1,7 milijardi maraka


Republika Srpska planira realizovati zajedničke infrastrukturne projekte sa Republikom Srbijom, tokom ove, ali i naredne godine.

Vrijednost tih projekata kreće se oko 1,7 milijardi kovertibilnih maraka.
Prema riječima ekonomskog analitičara i izvršnog direktora Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saše Grabovca, radi se o svoti novca, ali i kapitalnim projektima koji su od izuzetne važnosti za dalji razvoj RS, ali i cijele BiH, a pogotovo jer dolaze u vrijeme pandemije COVID-19.

Ekonomski benefiti će biti ogromni. Radi se o velikim infrastrukturnim, ali i energetskim projektima, koji sa sobom povlače mnogo toga. Tom prilikom će biti angažovan značajan broj domaćih građevinskih preduzeća i izvođača radova, a sve to će se onda pozitivno prenijeti i na povećanje poreza i prihoda u budžetima”, istakao je Grabovac za “Glas Srpske”.

Jedan od projekata koji bi trebalo da započne tokom ove godine je gradnja aerodroma u Trebinju, za koji će Vlada Srbije da izdvoji oko 110 miliona maraka. Prema riječima gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, u narednim mjesecima trebalo bi da se krene sa prvim radovima.

Nedavno je u Banjaluci potpisan i sporazum o saradnji javnih preduzeća “Srbijagas” i “Gas-res” o izgradnji magistralnog gasovoda kroz Republiku Srpsku.

Srbija se ovom prilikom obavezala da će logistički i stručno pomoći ovaj projekat, ali i izgraditi krak gasovoda do granice sa BiH, za šta planira da izdvoji više od 90 miliona maraka. RS će, sa druge strane, u ovaj projekat uložiti 250 miliona maraka.

RS bi se na ovaj način priključila na gasovod “Balkanski tok”, te osigurala sebi energetsku stabilnost i u budućnosti, ali i jeftiniji energent, koji bi mogao biti dodatni pokretač domaće privrede.

Najveći građevinski poduhvat predstavljaće gradnja autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo, koja bi mogla koštati između četiri i pet milijardi maraka, biće finansirana kreditom iz Turske, a radi se o zajedničkom projektu BiH, Srbije i Turske.

Već bi na proljeće građevinske mašine trebale početi rad na prvoj dionici ovog autoputa u dijelu koji prolazi kroz sjeveroistok Republike Srpske.

(Biznisinfo.ba)