Novosti

Netfliksova tržišna vrijednost skočila za 85 milijardi dolara


U jeku pandemije Netfliksova tržišna vrijednost skočila je za 85 milijardi dolara za godinu dana, a prihod porastao za 23 posto.

Netfliks je u posljednjih godinu dana dostigao rast svojih prihoda i broja pretplatnika, jer je pandemija ostavila milione građana u kućama.

Nakon što je zarada kompanije Q4 2020 otkrila da je striming gigant prvi put pogodio preko 200 miliona pretplatnika, akcije Netfliksa su takođe skočile, što je dovelo do impresivnog rasta tržišnih vrijednosti.

TradingPlatforms.com objavio je podatke prema kojima je Netfliksova tržišna vrijednost skočila je za 85 mijardi dolara u odnosu na prošlu godinu, dostigavši 225 milijardi dolara prošle nedjelje.

Netfliks je imao koristi uslijed COVID-19 pandemije, što je poguralo rast njegove korisničke baze, prihoda i cijene akcija.

U januaru 2020. godine kombinovana vrijednost akcija Netfliksa iznosila je 148,6 milijardi dolara. Nakon što je u februaru skočila na 170,1 milijardu dolara, tržišna vrijednost kompanije pala je u martu na 140,3 milijarde dolara.

Trend rasta se nastavio i do kraja godine, a kombinovana vrijednost akcija Netfliksa skočila je na skoro 230 milijardi dolara u decembru, što je povećanje od 81 milijardu od početka godine.

U januaru ove godine akcije Netfliksa dostigle visinu svih vremena. Nakon što je kompanija u svom izvještaju o zaradi Q4 2020 objelodanila da razmatra otkup akcija i da je prvi put premašila 200 miliona pretplatnika, njene akcije su skočile skoro 20 posto u jednom danu, što je najveći skok od 2016. godine, pri tome što je tržišna vrijednost skočila na skoro 260 milijardi dolara.

Prihodi ostvareni u Sjedinjenim Državama i Kanadi bili su 50 posto veći od sume donijete iz Evrope i više nego trostruko veći od prihoda ostvarenih u Latinskoj Americi. Međutim, kompanija je takođe bila svjedok impresivnog rasta prihoda od Azijsko-pacifičkog regiona, premašivši po prvi put 2 milijarde dolara.

Netfliks je 2020. dodao 36,6 miliona pretplatnika jer su zaključavanja primorala ljude da ostanu kod kuće, što je najveće povećanje u posljednjih godinu dana.

(Capital.ba)