Novosti

Padaju cijene dionica na Wall Streetu


Optimizam ministrice finansija i predsjednika Feda u vezi oporavka ekonomije, nije spriječio pad cijena dionica tehnoloških kompanija. Tako su na Wall Streetu  u srijedu berzovni indeksi pali drugi dan zaredom.

Dow Jones oslabio je tri boda ili 0,01 posto, na 32.420 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 posto, na 3.889 bodova, a Nasdaq indeks 2,01 posto, na 12.961 bod. Najviše su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, a pod najvećim pritiskom bile su dionice Applea, Tesle, Amazon.coma, Facebooka i Microsofta.

Tehnološki je sektor prošle godine predvodio na tržištu po rastu cijena jer je tim kompanijama odgovaralo razdoblje rada od kuće za vrijeme pandemije, međutim sada je taj sektor pod pritiskom.

S duge strane, u posljednje vrijeme rastu cijene dionica u cikličkim sektorima jer bi se njihov oporavak trebao ubrzati, zahvaljujući novim poticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i ekonomskog života nakon cijepljenja protiv covida-19.

Tako su jučer cijene dionica u finansijskom sektoru porasle u prosjeku 0,4, a u industrijskom 0,7 posto. Još je više, 2,5 posto, skočio energetski sektor, nakon što su cijene nafte nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga dana.

Ulagači su oprezni, pa je jučer obim trgovanja bio ispod prosjeka. Nije ih potaknuo ni optimizam ministrice Janet Yellen i predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella po pitanju oporavka ekonomije od koronakrize.

Pomalo smo u zatišju. Znamo da bi se u drugom tromjesečju trebao ubrzati rast privrede, no još nismo vidjeli to ubrzanje, pa ga čekamo”, kaže David Kelly, strateg u kompaniji JPMorgan Asset Management.

(Business-magazine.ba)