Novosti

Rijeka dobiva najveću marinu


Na konkurs za luku nautičkog turizma u Porto Barošu pristigla je ponuda trgovačkog društva ACI-Gitone, kojom je ponuđena investicija ukupne vrijednosti 363,7 miliona kuna.

Radi se o trgovačkom društvu u zajedničkom vlasništvu ACI-ja i njemačkog Lurssena, u kojem svaka kompanija ima polovicu udjela u vlasništvu.

Ova njemačka kompanija poznata kao jedan od najvećih proizvođača velikih jahti na svijetu. Oni su od 2019. godine su vlasnici opatijskih Liburnia Riviera Hotela, a spominju se i kao mogući ulagači u NK Rijeku i kompleks stadiona Kantrida.

Familija Lürssen jedno je od najvažnijih imena u maloj njemačkoj brodogradnji, sa 140 godina tradicije u biznisu. Dugogodišnji vojni kontraktori, na gradnju jahti počeli su se fokusirati početkom 80-tih kad su brodogradilište preuzeli njegovi današnji vlasnici i direktori Peter i Friedrich Lürssen.

Postali su slavni su početkom 90-tih, s jahtama Coral Island i Limitless. Njihove superluksuzne jahte od 70 i 100 metara i više,  superiornog su kvaliteta i dizajna. Posebno zbog poslovnog pristupa familiji Lürssen, statusni su simbol među najbogatijim jahtašima.

Koncesija za Porto Baroš izdaje se na rok od 30 godina na površini pomorskog dobra od 105,8 hiljada četvornih metara, s kapacitetom marine od 500 vezova.

Konkursom je predviđena mogućnost da se koncesijsko područje proširi i na čitav prostor putničke luke od rive Boduli do Boonkera, odnosno do De Franceschijevog Gata.

Potencijalni koncesionar ima namjeru zatražiti proširenje koncesije na području koje ionako trenutno funkcionira kao luka za velike jahte, a trenutno je pod upravljanjem Lučke uprave Rijeka.

Na taj način marina u Rijeci bi postala najveća u Hrvatskoj.

(rijekadanas.com)