Novosti

Nestašica čipova pogađa sve više industrija


Globalna nestašica čipova uzdrmala je proizvodnju automobila i ispraznila zalihe proizvođača potrošačke elektronike, a sada zadaje probleme i proizvođačima kućanskih uređaja koji ne uspijevaju pokriti potražnju.

Whirlpool je jedan od najvećih proizvođača bijele tehnike u svijetu. Njihove pošiljke iz Kine u Europu i SAD kasne, u nekim mjesecima i do 25 posto, izjavio je čelnik kineskog ogranika američke kompanije Jason Ai.

„To je savršena oluja. S jedne strane moramo zadovoljiti domaću potražnju za aparatima, s druge se suočavamo s eksplozijom izvoznih narudžbi. Što se tiče čipova, za nas u Kini to je bilo neizbježno“, rekao je Ai.

Kompanija pokušava osigurati dovoljno mikrokontrolera, jednostavnih procesora ugrađenih u više od pola njezinih proizvoda, uključujući mikrovalne pećnice, frižidere i mašine za pranje veša.
Manjak čipova uticao je na niz vodećih dobavljača najnovijih tehnoloških proizvoda, poput Qualcomma, ali najteže pogađa one čiji se proizvodi temelje etabliranoj tehnologiji, kao što su proizvođači automobila koji čipove koriste u uređajima za upravljanje napajanjem.

Nestašica čipova javila se krajem decembra, dijelom zato što su proizvođači pogrešno procijenili potražnju u razdoblju snažnog skoka prodaje pametnih telefona i prijenosnih kompjutera u pandemiji koronavirusa.

Proizvođači automobila, uključujući General Motors, bili su prisiljeni smanjiti proizvodnju, a proizvođači pametnih telefona, poput Xiaomia, suočili su se s većim troškovima.

Kineski proizvođač bijele tehnike Hangzhou Robam Appliances, koji zapošljava više od 26.000 ljudi, morao je odgoditi plasman na tržište novog ventilacijskog otvora za štednjake za četiri mjeseca jer nije mogao nabaviti dovoljno mikrokontrolera.

“Većina naših proizvoda već je optimizirana za upotrebu u ‘pametnim’ domovima, tako da nam, naravno, treba puno čipova”, rekao je direktor marketinga u Robamu Dan Ye.

Kompaniji je bilo lakše nabaviti čipove iz Kine nego u inozemstvu, što ga je natjeralo da preispita izvore nabave.

“Čipovi koje koristimo u našim proizvodima nisu najsavremeniji. Domaći čipovi mogu u potpunosti zadovoljiti naše potrebe”, rekao je Ye.

Nestašica čipova dodatno je smanjila ionako oslabljene profitne marže u kompanijama koje proizvode bijelu tehniku, dodaje Reuters.

Profitne su marže već dugo niske zbog dugotrajnih ciklusa zamjene starih uređaja novim, oštre konkurencije i usporavanja tržišta nekretnina, tumači direktor odjela za planiranje kineske firme Sichuan Changhong Electric Robin Rao.

“Sada su pak zbog osnovnih komponenti i čipova porasli naši kapitalni troškovi u lancu nabave”, kazao je Rao.

Kako bi riješio problem nedostatka mikroprocesora i čipova za brzu memoriju, proizvođač usisavača Dreame Technology smanjio je proračun za marketing i zaposlio više radnika na upravljanju odnosima s dobavljačima.

(tportal.hr)